Europski dan oralnog zdravlja

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna, počevši od 2013. godine, na inicijativu CED-a, Vijeća europskih doktora dentalne medicine.

Oralno zdravlje je sastavni dio općeg zdravlja i važan čimbenik ukupne kvalitete života. Oboljenja usta i zuba, kao što su karijes i parodontopatije, važna su za individualno zdravlje, ali i zdravlje društva u cjelini te imaju veliki  javnozdravstveni značaj.

Brigu za oralno zdravlje treba započeti već od najranije dobi te djecu poticati na redovito održavanje oralne higijene uz svakodnevno pranje zubi i izbjegavanje prevelike konzumacije slatkiša, gaziranih i ostalih slatkih pića koja mogu dugoročno utjecati na oštećenje zubi. Već od samog početka razvoja zubi djecu treba redovito voditi i na preglede doktoru dentalne medicine. U održavanju zdravlja zubi ne treba se zaboraviti na zdravu hranu bogatu bjelančevinama, vitaminima, mineralima, integralnim žitaricama i općenito hranu koja se ne lijepi za zube i koju treba duže žvakati poput voća i povrća.

Također je potrebno potaknuti sve koji su uključeni u zdravstveno-edukativni odgoj da unapređuju oralno zdravlje te educiraju djecu, ali i roditelje kako bi povećali svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja, odnosno zdravlja općenito.

Europski dan oralnog zdravlja treba biti podsjetnik svakome o važnosti održavanja oralne higijene i prevencije bolesti usne šupljine. Odgovorno zdravstveno ponašanje te održavanje dobrih preventivnih navika put je do zdravog i lijepog osmijeha.