Europski dan oralnog zdravlja 2023.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine (engl. Council of European Dentists, CED), u svrhu podizanja svijesti  o važnosti očuvanja oralnog zdravlja.

Oralno zdravlje je sastavni dio općeg zdravlja i važan čimbenik ukupne kvalitete života. Samo zdrava usna šupljina omogućuje prehranu, govor i socijalni kontakt bez ikakvih teškoća.

Najčešća oboljenja usta i zuba, karijes i parodontitis su javnozdravstveni problem zbog svog velikog zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog značaja.

Karijes je bolest zuba od koje pati čak 6,3 milijardi ljudi na svijetu ili gotovo 80 % svjetske populacije te još uvijek zauzima neslavno prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu. Razlog je ovakve raširenosti u tome što se liječe posljedice, a ne sprečava nastanak  bolesti.

Parodontitis je bolest potpornih struktura zuba kod koje se posljedično, ako se pravovremeno i adekvatno ne liječi, javlja gubitak zubi te se smatra šestom najučestalijom kroničnom bolesti od koje boluje 80% odrasle populacije.  Istraživanja su pokazala povezanost parodontne bolesti sa sistemskim bolestima i stanjima kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza, bolesti dišnog sustava, kao i čak sedam puta veći rizik od preranog poroda novorođenčadi manje porođajne težine.

Pravilna i dobra oralna higijena ključ je uspjeha u liječenju oralnih bolesti.

Obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja želi istaknuti važnost brige o oralnom zdravlju te podsjetiti što je potrebno za kvalitetno i učinkovito održavanje oralnog zdravlja:

  1. četkati zube najmanje 2 puta dnevno
  2. ograničiti unos hrane bogate šećerima, a svakako nakon konzumacije očistiti zube
  3. redovito odlaziti na kontrolne preglede kod doktora dentalne medicine (najmanje 1 – 2 puta godišnje).