Europski dan oralnog zdravlja 2021. g.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna, na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine (Council of European Dentists, CED).

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegovog očuvanja.

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova, edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda i profesionalno čišćenje i poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima, ali i na sluznici usne šupljine.

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa kroz preventivne preglede prilikom upisa u dječji vrtić, 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole (više o programu putem sljedeće poveznice). Također, program uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene i prevencije karijesa od najranije dobi (više o Nadziranom četkanju zubi u vrtićima i školama putem sljedeće poveznice).

Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva osobito u edukaciji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i dalje nastavljaju u novoj pedagoškoj godini 2021./2022. s edukacijama o oralnom zdravlju u odgojno-obrazovnom sustavu u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama, 29. rujan 2021. godine; prijave su moguće putem sljedeće poveznice) te je obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja podsjetnik na važnost edukacija u očuvanju i zaštiti oralnog zdravlja.