Svjetski dan oralnog zdravlja 2021. g. – “Budi ponosan na svoj osmijeh”

Svjetski dan oralnog zdravlja (eng. World Oral Health Day, WOHD) svake godine se obilježava 20. ožujka kada se promiče razvoj svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.

Aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli bolesti usne šupljine usmjeravaju pažnju javnosti, ali i stručnjaka za oralno zdravlje te kreatora zdravstvene politike, koji imaju svaki ponaosob svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoj osmijeh”, kojim se želi motivirati ljude da cijene svoj osmijeh, vode brigu o svojim ustima te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja.

S obzirom na to da je epidemija bolesti COVID-19 promijenila način društvenog života, svatko podršku i obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja može iskazati od kuće, pridonoseći na taj način globalnom pokretu, dijeleći svoje slike na Ponosnom zidu usta (Mouth Proud Wall).

Celebrate #WorldOralHealthDay this March 20 and be part of the global movement #MouthProud #WOHD21

Na Svjetski dan oralnog zdravlja ne želi se samo potaknuti promjenu, pokrenuti se, poboljšati zdravlje na osobnoj razini, već se potiču i stručnjaci kao ključne osobe u edukaciji pacijenata o osobnoj zaštiti oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, a rano otkrivanje i liječenje bolesti osigurava najbolji terapijski ishod za pacijenta.

Dobro oralno zdravlje za dulji i zdraviji život govori o tome koliko je briga o mliječnim zubima, uz stvaranje dobrih navika kod djece, ključna za zdravlje usne šupljine tijekom cijeloga života.

Na tom tragu, Hrvatska kroz preventivne aktivnosti i nacionalne programe ulaže značajne napore u zaštiti oralnog zdravlja već od najranije dobi, posebno kroz program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama za koji je dobila i priznanje Svjetske udruge dentalne medicine (FDI).

Čestitamo svima Svjetski dan oralnog zdravlja!

Budimo ponosni na svoj osmijeh, cijenimo ga i pazimo te uživajmo u zdravlju usne šupljine.