Svečana dodjela priznanja vrtićima i školama za sudjelovanje u pilot-projektu nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama – najava

Promocija oralnog zdravlja u vrtićima i školama kroz pilot-projekt nadziranog četkanja zubi dobar je primjer razvoja programa koji su usmjereni prevenciji karijesa i usvajanju zdravih navika te očuvanju oralnog zdravlja djece.

Pilot-projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama proveden je u sklopu provedbe Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja čiji je osnovni cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja kao bitnog čimbenika općeg zdravlja i kvalitete života. Održavanje dobrog oralnog zdravlja zahtijeva učenje i motivaciju te se postiže spajanjem obrazovanja i aktivnih programa prevencije i liječenja oralnih bolesti.

Nadzirano četkanje zubi se provodilo u 10 osnovnih škola i 11 vrtića iz 6 županija, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske, Zagrebačke te Grada Zagreba. Ukupno je sudjelovalo 1 000 djece u dobi od 3 do 7 godina. 85% djece je svakodnevno četkalo zube u prosjeku 66 radnih dana (od ožujka do lipnja 2019. godine).

Organizatori pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva. Osnovni provoditelji programa su bili odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine koji su prošli edukaciju o učinkovitom četkanju zubi i postupcima kontrole zaraze.

Ciljevi pilot-projekta su izrada stručnih standarda za nadzirano četkanje zubi u hrvatskim vrtićima i školama i procjena učinkovitosti i održivosti daljnje provedbe programa nadziranog četkanja zubi.

Svečana dodjela priznanja te prikaz rezultata pilot-projekta će se održati 13. rujna 2019. godine s početkom u 13,00 sati u Velikoj dvorani Ministarstva zdravstva, Ksaver 200a, Zagreb.