Održana online edukacija – “Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“

U sklopu Nacionalnog programa Zubna putovnica i programa nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 30. rujna održana je online edukacija na temu „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“ za provoditelje programskih aktivnosti iz odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Svrha i cilj edukacije su bili usvajanje znanja o prevenciji karijesa, pravilnoj praksi četkanja zubi u vrtićima i školama prema nacionalnim standardima te pravilnoj prehrani i utjecaju na oralno zdravlje i zdravlje općenito.

Više o programu (PDF, 155.7 KB)

Dodatni cilj je bio unaprjeđenje i promicanje oralnog zdravlja koje zahtijeva učenje i motivaciju te se postiže spajanjem obrazovanja i aktivnih programa prevencije i liječenja oralnih bolesti.

U edukaciji je sudjelovalo preko 100 sudionika iz raznih dijelova Hrvatske.

Sudionike edukacije pozdravile su dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, dr. med. dent., predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu i savjetnica ministra zdravstva za dentalnu medicinu i prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su naglasile važnost nastavka provedbe nacionalnog programa i aktivnosti koje doprinose prevenciji karijesa.

Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama-pilot projekt je inače dobitnik nagrade FDI Smile Award 2020 koju Svjetska udruga dentalne medicine (FDI Federal Dental Organisation) dodjeljuje u svrhu promicanja preventivnih aktivnosti na lokalnoj razini.

Nagrade se dodjeljuju inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnog zdravlja i prevenciji oralnih bolesti uz naglasak na edukaciju.

Usprkos poteškoćama i izazovima s kojima se suočavamo zbog trenutne epidemije bolesti COVID-19 važno je i dalje provoditi aktivnosti koje će poticati razvijanje redovitih navika u očuvanju oralnog zdravlja te je četkanje zubi sigurno provoditi u ustanovama poštujući definirane kriterije prevencije i kontrole zaraze.

Nacionalni standardi za nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama naglašavaju važnost prevencije i kontrole zaraze i napisani su kako bi se umanjili rizici povezani s četkanjem zubi.