Hrvatski specijalizanti javnozdravstvene medicine na Europskoj javnozdravstvenoj konferenciji

Početkom studenog je dvoje hrvatskih specijalizanata javnozdravstvene medicine, Damir Ivanković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Dorja Vočanec iz Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, sudjelovalo na desetoj Europskoj javnozdravstvenoj konferenciji u Stockholmu (EPH 2017, 1. – 4. studenog).

Ovogodišnja konferencija, s temom „Održavanje otpornih i zdravih zajednica“, okupila je preko 2000 istraživača, donositelja odluka (engl. policy makers), zdravstvenih djelatnika i suradnika iz područja javnog zdravstva i zdravstvenih usluga. Konferenciju su organizirale Zaklada za Europsku javnozdravstvenu konferenciju, Europsko društvo za javno zdravstvo (EUPHA) i Švedsko društvo za socijalnu medicinu.

Dijeljenje zajedničkih bogatstava u sustavu socijalne skrbi, prilagođavanje sustava javnog zdravstva promjenama u svijetu, spremnost europskog javnog zdravstva na izazove u globaliziranom svijetu te starenje i migracije kao fenomeni koji propituju principe ljudskih prava i solidarnosti neke su od tema prikazanih na brojnim predavanjima, panelima, radionicama i diskusijama.

Potreba za međusektorskom suradnjom i uključivanjem mladih transgeneracijskim prijenosom znanja i vještina provlačila se kroz mnoge aktivnosti tijekom konferencije. Na skupu je sudjelovao veliki broj specijalizanata javnozdravstvene medicine kao i doktoranada i postdoktoranada, kako iz područja biomedicine, tako i iz nemedicinskih struka. Potonje govori u prilog tome da javno zdravstvo nije područje rezervirano samo za liječnike, naprotiv, u njega treba biti uključen niz ostalih struka, osobito kada je u pitanju formiranje i održavanje zajednica zdravima i otpornima na nepovoljne događaje.

Damir Ivanković, specijalizant javnozdravstvene medicine u HZJZ-u i ovogodišnji predsjednik Europske mreže specijalizanata javnozdravstvene medicine (EuroNet MRPH), u izložbenom je dijelu konferencije imao priliku predstaviti dosadašnji i aktualni rad ove mreže i planove za budućnost te se  povezati sa specijalizantima javnog zdravstva i srodnih struka iz ostalih zemalja Europe tijekom cijelog trajanja EPH 2017.

Europska javnozdravstvena konferencija je bila izvrsna prilika za razmjenu mišljenja i iskustava s kolegama iz svih europskih zemalja, stjecanje uvida u način rada na planu javnog zdravstva u drugim zemljama, a time i orijentaciju Hrvatske u ovom području. S obzirom na to da će se EPH 2018. godine održati u Ljubljani, sljedeće se godine na konferenciji očekuje još veća zastupljenost hrvatskih javnozdravstvenih stručnjaka.