Nove aktivnosti hrvatskih specijalizanata/-ica javnozdravstvene medicine

Početkom srpnja u Motovunu je u sklopu tradicionalnog programa Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika održan i sastanak europske mreže specijalizanata javnozdravstvene medicine – EuroNet MRPH, u čiji rad su aktivno uključeni i specijalizanti/ce javnozdravstvene medicine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Vesna Štefančić, Željka Draušnik, Damir Ivanković i Ivan Cerovečki, kao i specijalizantica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Iva Sorta Bilajac Turina te specijalizantica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Maja Vajagić. Na sastanku u Motovunu raspravljalo se o značajnim temama i daljnjim planovima europske mreže što uključuje proširenje aktivnosti posredovanja u razmjenama specijalizanata, suradnju s Europskom javnozdravstvenom udrugom (engl. European Public Health Alliance; EPHA) u Bruxellesu, organizaciju radionice na Europskoj konferenciji javnog zdravstva u Stockholmu i druge aktivnosti radnih grupa.

Rad EuroNet-a se temelji na umrežavanju, razmjenama i znanstvenoj suradnji. Međusobno povezivanje specijalizanata se odvija na čak trima godišnjim sastancima mreže EuroNet na raznim lokacijama u Europi, a sljedeći sastanak održat će se u prosincu ove godine u jednoj od zemalja članica.

Predstavnici sekcije specijalizanata Hrvatskog društva za javno zdravstvo (EuroNet MRPH Croatia) podržali su inicijativu osnivanja srodne organizacije u susjednoj Bosni i Hercegovini. Shodno tome, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održan je sastanak sa specijalizantima javnozdravstvenih specijalizacija iz Bosne i Hercegovine u Zagrebu dana 26. srpnja 2017. g. Sastanak je otvorio doc. dr. sc. Ranko Stevanović, voditelj Službe za javno zdravstvo i pozdravio sve prisutne. Tom prilikom podijeljena su brojna profesionalna iskustva te je otvoren potencijalni prostor za međunarodnu suradnju specijalizanata javnozdravstvenih specijalizacija kao jedan od temeljnih ciljeva EuroNet-a.