Hrvatski specijalizanti javnozdravstvene medicine na sastanku Europske mreže u Strasbourgu

Početkom travnja je dvoje hrvatskih specijalizanata javnozdravstvene medicine (JZM), Maja Vajagić s Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Damir Ivanković s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prisustvovalo proljetnom sastanku Europske mreže nacionalnih udruga specijalizanata javnozdravstvene medicine (engl. European Network of Medical Residents in Public Health; EuroNet MRPH) u Strasbourgu, Francuska. Bila je to odlična prilika za upoznavanje, učenje i planiranje budućeg rada i suradnje.

EuroNet MRPH

EuroNet MRHP, koji trenutno ima devet zemalja članica (Velika Britanija, Irska, Francuska, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Italija, Slovenija i Hrvatska) i dvije zemlje s individualnim članovima (Malta i Poljska), predstavlja više od 2.000 specijalizanata javnozdravstene medicine u Europi. Mreža je s radom započela 2008. godine suradnjom francuskih i talijanskih specijalizanata na istraživanju zadovoljstva programima specijalizacija, a službeno je osnovana 2011. god. sa sjedištem u Parizu. EuroNet MRPH Croatia je osnovan 2014. godine kao Sekcija specijalizanata JZM-a Hrvatskog društva za javno zdravstvo (HDJZ) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ). Od sastanka u Milanu 2015. god. Hrvatska je službena članica europske mreže, za što je naročito zaslužna Vesna Štefančić, specijalizantica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i predsjednica Sekcije specijalizanata JZM HDJZ-a. Ovogodišnji predsjednik ove europske mreže je Damir Ivanković, također specijalizant za HZJZ.

Rad EuroNet-a se temelji na umrežavanju, razmjenama i znanstvenoj suradnji. Međusobno povezivanje specijalizanata se odvija na čak tri godišnja sastanka mreže EuroNet na raznim lokacijama u Europi. Sastanci se organiziraju u raznim gradovima zemalja članica pa su prethodni sastanci održani u gradovima zemalja članica i 2016. godine u Zagrebu u organizaciji Škole narodnog zdravlja i HDJZ-a, uz svesrdnu podršku doc. Aleksandra Džakule.

EuroNet potiče profesionalne razmjene specijalizanata tijekom specijalizacije pa je tijekom protekle tri godine preko mreže više od 30 specijalizanata zatražilo međunarodnu razmjenu u jednoj od zemalja EuroNet-a. Uz razmjene, specijalizanti članovi EuroNet-a također surađuju na mnogim znanstvenim projektima u području javnog zdravstva. Ideje za znanstvene projekte jedne zemlje EuroNet-om tako često dobiju međunarodnu komponentu, partnere, vidljivost i usporedivost.

Specijalizacija javnozdravstvene medicine u Hrvatskoj

Specijalizacija JZM-a prema Programu specijalističkog usavršavanja u Hrvatskoj traje četiri godine, a njome se stječu kompetencije u tri područja: promicanju zdravlja, sprečavanju bolesti i unapređenju kvalitete i organizacije sustava zdravstva. U  Hrvatskoj ovu granu medicine trenutno specijalizira deset liječnika zaposlenih u HZJZ-u, županijskim zavodima za javno zdravstvo i HZZO-u, od kojih je većina aktivno učlanjena u EuroNet MRPH Croatia.

Vodstvo Sekcije EuroNet MRPH Croatia čine: Vesna Štefančić, predsjednica, Maja Vajagić, tajnica te Damir Ivanković i Željka Draušnik, aktivni članovi. U budućnosti se teži proširiti članstvo na sve mlade osobe koje se žele baviti javnim zdravstvom na perspektivan i zabavan način i motivirati ih da se pridruže ovoj sekciji. Za više informacija zainteresirani se mogu javiti na e-adresu: euronetmrphcroatia@gmail.com

Sastanak u Strasbourgu

Dvodnevni sastanak u Francuskoj bio je ispunjen aktivnostima na raznim lokacijama u Strasbourgu te interakcijom specijalizanata s javnozdravstvenim stručnjacima:  u zgradi Europskog parlamenta sudionike je ugostila gđa Marie Catherine Tallot, predstavnica za zdravstvo i sport regije Nancy pri Parlamentu. Tijekom posjete su se članovi EuroNet MRPH-a  upoznali s radom i ustrojem Parlamenta i drugih europskih institucija, a EuroNet-ov tim zadužen za projekt Platforma EuroNet predstavio je rad na ovoj inicijativi koja će povezivati specijalizante svih područja pri njihovom znanstvenom radu.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Strasbourgu su održana tri izuzetno zanimljiva i ineraktivna predavanja javnozdravstvenih specijalista i specijalizanata: Thierry Lavigne, voditelj odjela Higijena u Sveučilišnoj bolnici Strasbourg govorio je o radu javnozdravstenih djelatnika na higijeni u bolnicama u Francuskoj te o svojim iskustvima iz bolnica diljem svijeta, posebno Južne Amerike i Afrike. Marie Moitry iz Javnozdravstvenog laboratorija Strasbourg i bivša članica EuroNet-a govorila je o svom profesionalnom putu nakon specijalizacije i iskustvu u vođenju javnozdravstvenih registara regije Alsace. Specijalizant Joris Muller iz Sveučilišne bolnice Strasbourg održao je vrlo zanimljivo predavanje o korištenju programskog jezika „R“ u javnozdravstvenom radu te pokrenuo živahnu diskusiju o informatičkim kompetencijama javnozdravstvenih profesionalaca danas i u skoroj budućnosti.

Budućnost

Platformu EuroNet, do sada najambiciozniji projekt Mreže, koji je ovom prilikom predstavljen u Europskom parlamentu u Strasbourgu osmislio je i proveo tim predvođen francuskim specijalizantima u suradnji sa studentima računarstva Ecole Spéciale de Mécanique et d’Electricité (ESME Sudria). Projekt je u cijelosti financiran crowdfunding inicijativom. Svrha je platforme povezivanje europskih specijalizanata svih grana medicine u znanstvenom radu te mogućnost “ponude i potražnje” prijedloga projekata ili individualnih interesa i kompetencija.

Sljedeći sastanak Mreže će se početkom srpnja održati u Motovunu u sklopu tradicionalnog programa Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika. Daljnji planovi uključuju i proširenje aktivnosti posredovanja u razmjenama specijalizanata, suradnju s Europskom javnozdravstvenom udrugom (engl. European Public Health Alliance; EPHA) u Bruxellesu, organizaciju radionice na Europskoj konferenciji javnog zdravstva u Stockholmu i druge aktivnosti.