Kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a 2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pridružuje se i ove godine obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a sudjelovanjem u aktivnostima javnozdravstvene kampanje „Volim zdravlje“.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (engl. World AIDS Day, WAD) se obilježava 1. prosinca brojnim preventivnim i edukativinim aktivnostima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Cilj je doprinijeti informiranju građana o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja infekcije HIV-om, ali i drugih spolno prenosivih bolesti te odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima te prevenciji ove bolesti je crvena vrpca (engl. red ribbon). Ovogodišnji slogan naglašava važnost eliminacije nejednakosti u zdravstvu i okončanja epidemije AIDS-a (engl. End inequalities. End AIDS.) te se pozivaju države da doprinesu osiguranju jednake dostupnosti  zdravstvenih usluga u prevenciji i liječenju infekcije HIV-om svima u potrebi.

Svrha kampanje “Volim zdravlje” je doprinijeti prevenciji infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te unaprjeđenju zaštite  spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj, kroz informiranje mladih, ali i senzibilizaciju opće javnosti. Kroz informiranje se želi potaknuti građane, a posebice mlade na odgovorno spolno ponašanje, zdrav stil života i zaštitu od spolno prenosivih infekcija, uključujući infekciju HIV-om.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjelovao je u suradnji s udrugom HUHIV u izradi edukativne brošure pod nazivom BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju, zajedno s brojnim stručnjacima. Brošura na sveobuhvatan način obrađuje teme o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite od spolno prenosivih infekcija i komunikacije o temama spolnog zdravlja. Sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju, odakle i potječe naziv brošure.

 

 

U sklopu kampanje „Volim zdravlje“ udruga HUHIV je osmislila i izradila istoimeni edukativan kalendar s preventivnim porukama o zaštiti spolnog zdravlja. Fotografiranjem za kalendar poznati glumci, pjevači, influenceri te autorica fotografija Andrea Filipović podržali su kampanju. Kako bi se istaknula važnost prevencije spolno prenosivih bolesti i očuvanja i unaprjeđenja spolnog zdravlja, uz svaku fotografiju istaknute su i javnozdravstvene poruke, koje na razumljiv način objašnjavaju važnost izbjegavanja čimbenika rizika za nastanak spolno prenosivih bolesti, kao i načine zaštite.

 

Kampanju udruge HUHIV „Volim zdravlje“  podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije, organizacije civilnog društva i stručnjaci. Više o kampanji „Volim zdravlje“ i edukativno informativnim materijalima možete pročitati OVDJE.

Što je HIV, a što AIDS?

HIV je virus humane imunodeficijencije. On napada stanice imunološkog sustava, što slabi imunološki sustav i otežava tijelu borbu protiv infekcija i upala. Ako se infekcija HIV-om ne liječi, s vremenom uzrokuje AIDS.  AIDS je engleska skraćenica za sindrom stečenog nedostatka imunosti, završnu fazu infekcije HIV-om do koje dolazi ako se osoba ne liječi. Danas postoje antiretrovirusni lijekovi kojim se infekcija HIV-om uspješno liječi i uz liječenje je to kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek.

Hrvatska se svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije uopćoj populaciji, no određene skupine stanovništva imaju veći rizik za zarazu. Stoga je za osobe koje su bile izložene zarazi važno testiranje koje omogućuje rano otkrivanje i pravovremeno liječenje. Važna je i prevencija ostalih spolno prenosivih bolesti kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis B i C, infekcija HPV-om, jer ako se one pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, također mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije i posljedice.

 

Više o epidemiologiji HIV infekcije i AIDS-a te drugih spolno prenosivih infekcija u Hrvatskoj pogledajte u člancima:

Epidemiologija HIV infekcije i AIDS-a u Hrvatskoj u 2021. godini

Neki pokazatelji rizičnih ponašanja za krvlju i spolno prenosive infekcije u Hrvatskoj