Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, diljem Hrvatske organiziraju se brojne javnozdravstvene akcije kojima se podiže svijest o važnosti odlaska na redovite dijagnostičke preglede s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Redovitim pregledima koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva i povećanja prevalencije rizičnih čimbenika  možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, čak preko 80 % novooboljelih je starije od 50  godina. Ipak, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, ali rjeđe, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi. Od raka dojke mogu oboljeti i muškarci, ali na njih otpada svega 1% oboljelih od raka dojke.

Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2019. godini zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti podizati svijest o tome da se od raka dojke obolijeva često te da briga o svom zdravlju podrazumijeva i brigu o zdravlju svojih dojki. Rak dojke čini jednu četvrtinu svih oboljelih žena od malignih bolesti. Stoga, pozivamo sve žene da se odazovu na besplatne mamografske preglede kada za njih dobiju poziv, ali i da samostalno redovito pregledavaju svoje dojke i u dogovoru sa obiteljskim liječnikom odlaze na redovite preglede grudi.

U mjesecu borbe protiv raka dojke želimo i senzibilizirati javnost za potrebe onih koji žive s malignim bolestima, a posebno rakom dojke, te organiziranjem i podržavanjem mnogobrojnih javnozdravstvenih akcija pomoći im da njihove priče budu vidljivije, a potrebe pravovremeno ispunjene.