Međunarodni dan sreće

Sreća je vrlo ugodna emocija koju karakteriziraju vanjske manifestacije zadovoljstva, radost.

Važno je reći da nije prirodno „stalno“ stanje sreće niti je imperativ uvijek biti sretan.  Sreća je emocija koja je najmanje postojana i normalno je da ponekad niste „nešto posebno sretni“. Važno je naučiti prepoznati i tolerirati i vlastita neugodna emocionalna stanja kada se jave te se s njima suočiti. Čovjek je u stanju iznova se prilagoditi umjereno ugodnom stanju i nakon izrazito dobrih te izrazito loših iskustava. To zapravo znači da je pogrešno očekivati intenzivan osjećaj sreće svo vrijeme, ali je za očekivati oporavak od teškoća i „teških“ trenutaka.

Na trajnu ili opću razinu sreće, ljudska sposobnost da aktivno mijenja svijet oko sebe, a time i svoju sreću utječe gotovo jednako koliko i genetski faktori. Zato se može reći da za sreću nije jedino bitno što nosimo u našim genima niti što nam se dogodi, nego i što s time radimo.

Svoje osobno zadovoljstvo i sreću možemo poboljšati jednostavnim svakodnevnim aktivnostima, posebno ako se radi o onome što volimo raditi. Neke stručne spoznaje i istraživanja ukazuju da nas može usrećiti:

  • kada učimo nove stvari

Pokušajte naučiti nešto novo ili iznova otkriti neki svoj stari interes (muziku, ples, kuhanje, druženje, hobi…).

 

  • kad se povežemo s drugima

Uložite vrijeme u razvijanje podržavajućih odnosa i druženje s ljudima oko sebe da učinite nešto za svoje zadovoljstvo i sreću.

 

  • kad odvojimo trenutke da posvetimo pažnju sitnim stvarima u svojoj okolini

Budite svjesni svoje okoline i iskustava u životu ponekad prepunom brojnih obveza i na taj način doprinesite svojoj samosvijesti i samospoznaji.

 

  • kad smo tjelesno aktivni

Uključite neke zabavne tjelesne aktivnosti u svoj dnevni raspored (npr. šetnja, ples i sl.) da smanjite stres, povećate energiju i zadovoljstvo te osjećaj sreće i zadovoljstva.

 

  • kad drugima uzvratimo pomaganjem, pažnjom, dijeljenjem i općenito ljubaznošću

Učinite nešto lijepo za drugoga, volontirajte ili se samo nasmijte ili zahvalite drugima – to Vas može emocionalno ispuniti i doprinijeti općenito osjećaju zadovoljstva i sreće.

 

Ujedinjeni narodi 20. ožujka obilježavaju Međunarodni dan sreće da bi potvrdili značaj sreće u životima ljudi diljem svijeta. Možda samo malim preslagivanjem svog dnevnog rasporeda možete i Vi pronaći nekoliko trenutaka za svoje zadovoljstvo i sreću.