Održana javnozdravstvena akcija povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

U subotu, 2. ožujka 2024. godine na Trgu Petra Preradovića održana je promotivna akcija za građane povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva i promocije Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Ovu promotivnu akciju, organizirao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Sudjelovali su i studenti medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i to dvaju udruga – Sekcija za gastroenterologiju i hepatologiju i Sekcija za onkologiju i imunologiju koji su informirali građane o programu probira.

Okupljenim novinarima i zainteresiranoj javnosti obratili su se izv.prof.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; prof.dr.sc. Neven Ljubičić, predsjednik povjerenstva Ministarstva zdravstva za koordinaciju provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: prof.dr.sc. Nataša Antoljak, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva; prof.dr.sc. Ivica Grgurević, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva; Ivana Brkić Biloš, dr.med. voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. U ime udruge Ilco Zagreb govorila je bolesnica izliječena od raka debelog crijeva, gđa. Marija Banjad koja je upozorila da je važno destigmatizirati ovu bolest te što više educirati građane o značaju njenog sprečavanja.

Naglašeno je da je u Hrvatskoj rak debelog i završnog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s 3.706 novih slučajeva u 2021. godini, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2042 umrlih u 2022. godini. Češći je u osoba starije životne dobi, međutim petina novooboljelih je mlađa od 60 godina. Ove brojke pokazuju da je od izuzetne važnosti nastaviti dosadašnje napore u prevenciji i ranom otkrivanju raka.

U sklopu događanja, građane se kroz razgovor upoznalo s pojedinostima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, učinkovitog oblika probira kojim se postiže da se bolest u populaciji otkriva u ranijem stadiju kad su velike mogućnosti za izlječenje ili čak pred-zloćudnom obliku kada se bolest može spriječiti. U Hrvatskoj oko 25 % osoba u dobi od 50 do 74 godine obavi test u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva te su građani pozvani da se svi odazovu pozivu kada ga dobiju jer time čuvaju svoje zdravlje i život. Građani koji su obuhvaćeni Programom, a koji iz nekog razloga nisu napravili testiranje u okviru programa, imali su mogućnost uzeti svoj test na skrivenu krv u stolici – podijeljen je 31 test zainteresiranim građanima. Građani su pitali sve što ih zanima, a odgovori su, nadamo se doprinijeli smanjenju strahova i stigme povezane s ovom vrstom raka ili provedbom dijagnostičkih postupaka.