Ožujak – Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Hrvatski je sabor na sjednici 11. veljače 2022. g. donio odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog i završnog crijeva (u daljem tekstu „rak debelog crijeva“) jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

Uzrok raka debelog crijeva još je nepoznat, ali mnoga istraživanja potvrđuju da je bolest najvjerojatnije posljedica međudjelovanja nasljednih čimbenika i utjecaja okoline.

Rak debelog i završnog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina u crijevima – polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor. Nastaje kada se stanice počnu nekontrolirano dijeliti, a otkrivanje raka debelog crijeva u ranoj fazi može spasiti brojne živote.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Odlukom Vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem i sprječavanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. god. rak debelog crijeva otkriven je u 3706 osoba – 2174 muškaraca i 1532 žene, a 2022. godine od raka debelog crijeva umrle su 2042 osobe – 1196 muškaraca i 846 žena.

Više informacija o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete pročitati na stranici: https://program-rakdc.com.hr/