Otvoren twinning projekt za unapređenje preventivnih programa

U Ministarstvu zdravlja službeno je započela provedba Twinning komponente projekta “Unapređenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka”

Cilj projekta je unaprijediti i poboljšati provođenje postojećih nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva, kako bi se smanjila stopa obolijevanja i smrtnosti od ovih bolesti.

“Nismo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, odaziv i ishodi liječenja su nezadovoljavajući i mogu nas samo potaknuti da se dodatno aktiviramo i učinimo više po pitanju preventivnih programa”, rekao je zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac te dodao kako imamo mogućnost, zahvaljujući prijateljstvu i komunikaciji s kolegama iz Litve i Slovenije, sudjelovati u twinning projektu i razmjenom iskustava i znanja doći do boljih rješenja u provedbi preventivnih programa.
“Unatoč svim nastojanjima, učestalost malignih bolesti se ne smanjuje, već ostaje na istoj razini”, rekao je v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javnog zdravstvo, docent Ranko Stevanović, voditelj projekta zemlje korisnice i naglasio da je odaziv na preventivne preglede nezadovoljavajući. “Na preventivni pregled raka dojke odazove se jedva 50 posto pozvanih, za rak vrata maternice nešto malo više, a na preventivni pregled za rak debelog crijeva manje od 30 posto. Ljudi se ne javljaju sve dok ne osjećaju simptome, ali tada je često već kasno”, istaknuo je docent Ranko Stevanović.
“U Europskoj uniji se svake godine dijagnosticira oko 3 milijuna novih slučajeva malignih oboljenja i, bez obzira na sve poduzete mjere, godišnje zbog raka izgubimo oko 1,7 milijuna života”, upozorio je Narimantas Samalavičius, voditelj projekta u ime zemlje članice i voditelj Centra za onkokirurgiju pri Litavskom nacionalnom institutu za rak. Također je naglasio kako je provođenje preventivnih programa jedna od glavnih mjera stavljanja malignih bolesti pod nadzor.
U Hrvatskoj su maligne bolesti druge na listi uzročnika smrti, odmah iza kardiovaskularnih; od njih umire preko 30 posto svih hrvatskih pacijenata. Prema posljednjim obrađenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najsmrtonosniji je rak bronha i pluća koji je odgovoran za 2827 umrlih u 2014. godini, a slijedi ga rak debelog crijeva od kojeg su umrle 2094 osobe. Iste je godine od raka dojke umrlo 1086 žena, a od raka prostate 750 muškaraca.
Twinning projekt provode Ministarstvo zdravlja Republike Litve, Litavski nacionalni institut za rak, Litavsko sveučilište zdravstvenih znanosti, litavska Središnja agencija za upravljanje projektima te Nacionalni institut za javno zdravlje Republike Slovenije, a partneri su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Hrvatski institut za javno zdravstvo i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Projekt će trajati 12 mjeseci, provodit će ga Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa stručnjacima iz Litve i Slovenije, a za njegovu provedbu predviđeno je 609.425,00 EUR iz programa Prijelaznog instrumenta za Hrvatsku.