Pod sloganom „Mi možemo. Ja mogu.“ Hrvatska se pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) koji se obilježava 4. veljače pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016. – 2018., kojoj se pridružila i Hrvatska kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom „Reci rukama“ (Talking hands). Poruka kampanje „Mi možemo. Ja mogu.“ temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Tim povodom je 27. rujna održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena nacionalna javnozdravstvena kampanja «Mi možemo. Ja mogu“ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.   Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka  «Mi možemo. Ja mogu.» i da poduzmemo nešto za prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatnu skrb za oboljele. Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.  Na konferenciji je istaknuta potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog  Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu, za razliku od drugih članica EU.  Prema riječima doc. dr. sc. Krunoslava Capaka, ravnatelja  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na godinu u našoj zemlji od raka oboli 21434 osoba, a umre ih 13939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.

Glavna tajnica udruge SVE ZA NJU Ljiljana Vukota upozorila je da je smrtnost od onkoloških bolesti među najvišima u Europi: „Dugoročni cilj naše javnozdravstvene akcije „Mi možemo. Ja mogu.“ jest smanjenje mortaliteta i uspostava registara ishoda liječenja. To neće biti moguće bez Nacionalnog plana borbe protiv raka i zato pozivam zdravstvenu administraciju i nove političke strukture da shvate kako je to ključni nacionalni interes“, istaknula je Vukota.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina pozvao je na aktivno uključivanje pacijenata u proces donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka: „Iako se čini da se povremeno ne razumijemo, vjerujem da smo mi pacijenti i zdravstveni djelatnici, liječnici, zdravstvena administracija i državna uprava na istoj strani. Svima nam je zajednički cilj smanjivanje broja oboljelih i umrlih od raka i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Zajedničkim naporima možemo poboljšati rezultate preventivnih programa i programa ranog otkrivanja bolesti, te pravovremene i ujednačene dostupnosti zdravstvene zaštite i uvođenje inovativnih načina liječenja i inovativnih lijekova za bolje ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata i medicinskog osoblja“, istaknuo je Belina.

U svim zdravstvenim ustanovama moguće je provoditi jednako liječenje onkoloških bolesnika, jer se danas liječenje razlikuje čak i unutar iste ustanove, ovisno o raspoloživom novcu. Centralizacijom nekih postupaka moguća je ušteda od 20 do 30%  novca koji se potroši na liječenje onkoloških bolesnika, upozorio je predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb prof. Stjepko Pleština:

“Želimo li smanjiti smrtnost od onkoloških bolesti, potrebno je pronaći sredstva u okviru postojećeg ukupnog iznosa za zdravstvo, a ušteda je moguća kroz stvaranje onkološke mreže ustanova ili ušteda na nepotrebnoj dijagnostici. Ključno je definirati prava pacijenata u okviru osnovnog osiguranja jer bolesnik mora znati na što ima pravo, gdje će ga realizirati i u kojem roku“, rekao je prof. Pleština.

O kampanji „Mi možemo. Ja mogu“:

Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka «Mi možemo. Ja mogu.» i da poduzmemo nešto za prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatnu skrb za oboljele.  To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodit će se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske. Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje jest tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte, kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom, što je doprinos Hrvatske pošte koja je prepoznala potrebu da se uključi u kampanju.

Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr  ili #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org