Predstavljena nacionalna javnozdravstvena kampanja «Mi možemo. Ja mogu»

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 3. studenog 2016. godine predstavljena nacionalna javnozdravstvena kampanja «Mi možemo. Ja mogu“ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka. Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da bi se proširila poruka «Mi možemo. Ja mogu.» i unaprijedila prevencija, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje te sveobuhvatna skrb za oboljele.

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (engl. World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016.-2018., kojoj smo se pridružili kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom „Reci rukama“ (engl. Talking hands). Poruka kampanje «Mi možemo. Ja mogu.» temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka. Kampanjom se želi  podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. To je poziv svima da se uključe, jer se svaka aktivnost računa i svi možemo nešto učiniti. Veliku važnost u borbi protiv raka ima i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je dao podršku projektu.

Na svečanom je predstavljanju u pozdravnom govoru doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, istaknuo da je u lipnju 2016. godine u Ministarstvu zdravlja održan plenarni sastanak na kojem je predstavljena Deklaracija o Nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj u skladu sa Strateškim okvirom usmjerenom poboljšanju zdravlja te njenoj važnosti u borbi protiv raka. Uvodnim pozdravnim riječima pridružila se i pomoćnica Ministra zdravlja, doc. Vera Katalinić-Janković te napomenula da je potrebno donošenje i implementacija sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je iznio voditelj Registra za rak dr. Mario Šekerija, godišnje u našoj zemlji od raka oboli 21.434 osoba, a umre ih 13.939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba. U preživljenju od raka zaostajemo za razvijenim europskim zemljama, a posebno zabrinjava još uvijek prisutan porast smrtnosti od raka. To je signal da su potrebne korjenite, usuglašene i mjerljive promjene i jasna struktura koju donosi Nacionalni plan za borbu protiv raka, naglasio je dr. Šekerija.

Istaknuta je i važnost Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, o čemu je više govorila dr. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica za program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Dr. Nakić je predstavila postojeća tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to za dojku, debelo crijevo i vrat maternice, te naglasila da je u tijeku provedba Twinning projekta pod nazivom „Unapređenje kvalitete provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka“ koji se provodi u sklopu Prijelaznog instrumenta CRO-HR-14-IB-SO-01. U sklopu navedenog projekta identificirana su područja u provedbi Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka koja su dobra i ona koja je potrebno unaprijediti. Naglašena je potreba za većim odazivom na preventivne programe, racionalizacijom bolničkih troškova formiranjem onkološke mreže uz osiguravanje multidisciplinarnog pristupa, racionalizacijom dijagnostičkih postupka i liječenjem te važnost osiguravanja liječenja prema smjernicama slijedeći europske standarde kvalitete i kapacitete za palijativnu skrb oboljelih.

Glavna tajnica udruge SVE ZA NJU Ljiljana Vukota upozorila je da je smrtnost od onkoloških bolesti među najvišima u Europi: „Dugoročni cilj naše javnozdravstvene akcije „Mi možemo. Ja mogu.“ je smanjenje mortaliteta i uspostava registara ishoda liječenja. To neće biti moguće bez Nacionalnog plana borbe protiv raka i zato pozivamo zdravstvenu administraciju da u suradnji s drugim institucijama pristupi izradi Nacionalnog plana kao ključnog nacionalnog interesa u borbi protiv raka, koji će kao temelj imati upravo prevenciju“, istaknula je Ljiljana Vukota.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina pozvao je na aktivno uključivanje pacijenata u proces donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka: „Iako se čini da se povremeno ne razumijemo, vjerujem da smo mi pacijenti i zdravstveni djelatnici, liječnici, zdravstvena administracija i državna uprava na istoj strani. Svima nam je zajednički cilj smanjivanje broja oboljelih i umrlih od raka i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Zajedničkim naporima možemo poboljšati rezultate preventivnih programa i programa ranog otkrivanja bolesti, te pravovremene i ujednačene dostupnosti zdravstvene zaštite i uvođenje inovativnih načina liječenja i inovativnih lijekova za bolje ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata i medicinskog osoblja“, istaknuo je Ivica Belina.

 

O kampanji „Mi možemo. Ja mogu“:

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodit će se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske. Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje je tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte, kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom.

Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr  ili  #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org.