Poznate osobe u kampanji za cijepljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva intenzivirali su kampanju cijepljenja građana protiv COVID-19 serijom video poruka na društvenim mrežama

U video spotovima poznate osobe različitih zanimanja iz javnog života Hrvatske govore o svojim iskustvima s epidemijom COVID-19  i cijepljenjem protiv te zarazne bolesti koja se proširila cijelim svijetom. Autor spotova je poznati hrvatski glumac i režiser Dejan Aćimović koji je pred kameru doveo brojne kolegice i kolege glumce, televizijske novinare, sportaše i trenere, pjevače i kompozitore… Svatko od njih šalje poruku o svojem viđenju i razlozima kako zaštititi svoje i tuđe zdravlje, te zašto u cjepivu i cijepljenju vide najučinkovitiju mogućnost da se nadvlada pandemija i život vraća u okvire sigurnosti kakvoj većina stanovnika svijeta teži već drugu godinu.

„Ovakvom kampanjom u kojoj poznate osobe iz javnog života potiču svoje sunarodnjake da se povećava broj cijepljenih osoba Hrvatska postaje dio zajednice država Europske unije koje teže da se dosegne broj onih koji će primljenim cjepivom omogućiti stvaranje kolektivnog imuniteta kao poželjnog cilja u učinkovitijoj zaštiti od zaraze, posebno od težih oblika bolesti i smrtnih posljedica,“ – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ustanove koja je nositelj programa cijepljenja protiv COVID-19 kojeg je krajem prethodne godine usvojila Vlada Republike Hrvatske. Uz to, HZJZ na svojim mrežnim stranicama nudi pregršt informacija o načinima sprječavanja zaraze i njenog širenja među građanima, kao i odgovore na mnoga pitanja koja postavljaju građani u vezi cjepiva, njegovih učinaka u zaštiti od COVID-19, ali i mogućih nuspojava ili eventualnih utjecaja na zdravlje osoba u budućnosti.

Video spotovi emitiraju se na Youtubeu, Facebooku i Instagramu, a poruke prenose i drugi mediji kako bi doprle do što većeg broja osoba širom Hrvatske. Cilj je potaknuti što više građana da dobiju informacije o učinkovitosti cjepiva u zaštiti njihovog zdravlja i smanjivanju mogućnosti daljnjeg širenja zaraze na druge ljude. U otvorenoj zemlji kakva je Hrvatska, kao jednoj od najprivlačnijih turističkih država Mediterana, posebno je važno postići što veći stupanj zaštite kako domaćeg stanovništva i djelatnika u turizmu, tako i gostiju koji u velikom broju borave ili su u dolasku na jadransku obalu u jeku glavne turističke sezone.

„Zahvalan sam svima koji su odlučili svoje intimno razmišljanje o zarazi i potrebi cijepljenja podijeliti s hrvatskom javnošću, stati pred kameru i poručiti drugima zašto su se cijepili ili će to učiniti za svoju i dobrobit drugih ljudi,“ – ističe autor video spotova Dejan Aćimović i dodaje: „Žao mi je što smo mogli snimiti samo ograničeni broj javnih osoba, jer je višestruko veći broj onih koji su željeli javno podijeliti svoja i iskustva njihovih bližih ili znanaca s ovom opakom zarazom. Vrijedno je istaknuti da nas samo zajedništvo i uzajamna solidarnost u ovakvim situacijama može voditi k uspjehu.“

Ministar zdravstva Vili Beroš opetovano je naglasio da optimalnu zaštitu cjepivom ili stečenim imunitetom osoba koje su već preboljele zarazu možemo postići jedino uključivanjem svih građana, a posebno vodećih ljudi u državnim tijelima, te u tvrtkama kako u javnom tako i privatnom sektoru.

„Pozivam sve političke aktere da se aktivno uključe u kampanju cijepljenja, na nacionalnoj i na lokalnoj razini – pozovite i ohrabrite građane da se odazovu na stalne pozive iz zdravstvenog sustava da se cijepe. Hrvatska vlada osigurala je dovoljne količine besplatnog cjepiva za sve građane, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao i županijski zavodi diljem zemlje otvorili su mnoga mjesta za cijepljenje. Uz to, liječnici u ordinacijama obiteljske medicine su obavili dobar dio cijepljenja svojih pacijenata, a to će činiti i nadalje. Planiramo omogućiti građanima da cjepivo mogu primiti i u ljekarnama, kao što je to bilo ranijih godina s cijepljenjem protiv gripe. Svi su preduvjeti stvoreni i vjerujem da će se slika cijepljenih u Hrvatskoj poboljšavati iz dana u dan,“ –  kaže hrvatski ministar zdravstva.

Do sada objavljeni spotovi dostupni su na sljedećoj poveznici: https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/poznati-za-cijepljenje/