Savjetovalište za psihosocijalne rizike na radnom mjestu pri Službi za medicinu rada i sporta, prevenciju invalidnosti i psihosocijalne rizike na radnom mjestu HZJZ-a

Služba za medicinu rada i sporta, prevenciju invalidnosti i psihosocijalne rizike na radnom mjestu pokreće savjetovalište s ciljem zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja radne populacije.

U radnom okruženju provodi se velik dio vremena gdje radnici mogu biti izloženi raznim psihološkim i socijalnim utjecajima iz okoline koji mogu djelovati pozitivno ili negativno na mentalno zdravlje. Unatoč visokoj prevalenciji mentalnih poremećaja u populaciji, oni su i dalje nedovoljno prepoznati u radnom okruženju te im se ne pristupa na adekvatan način.

Integrirani pristup mentalnom zdravlju na radnom mjestu uključuje:

  • Prevenciju mentalnih poteškoća uklanjanjem/ smanjivanjem psihosocijalnih rizika
  • Promociju mentalnog zdravlja unaprjeđivanjem pozitivnih aspekata posla
  • Prepoznavanje postojećih mentalnih problema kod radnika bez obzira na njihov uzrok

Savjetovalište za psihosocijalne rizike na radnom mjestu uključuje rad psihologa i liječnika te nudi savjetovanje radnicima, poslodavcima, stručnjacima uključenima u područje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te drugim pojedincima u potrebi. Misija Savjetovališta jest pružiti zainteresiranim korisnicima informacije, alate i resurse potrebne za prevenciju psihosocijalnih rizika te posljedične probleme kao što su stres povezan s radom i poteškoće u psihičkom funkcioniranju radnika.  Savjetovalište također nudi pomoć vezanu za teškoće nakon preboljenja bolesti COVID-19.

Rad savjetovališta uključuje individualna savjetovanja, predavanja i radionice na različite teme povezane s mentalnim zdravljem u radnom kontekstu, kao što su prepoznavanje uzroka i prevencija stresa na radnom mjestu, strategija suočavanja sa stresom u radnim i svakodnevnim situacijama, kao i strategija za poboljšanje dobrostanja i kvalitete života nakon pandemije.

Za individualno savjetovanje potrebno je osigurati svoj termin putem telefona 01/6474-349 ili 01/6474-352. Savjetovanje je besplatno.

Raspored predavanja i radionica te način prijave bit će objavljen na mrežnoj stranici Službe za medicinu rada i sporta, prevenciju invalidnosti i psihosocijalne rizike na radnom mjestu HZJZ-a.