Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se od 2002. godine, treće srijede u studenome. Globalna inicijativa za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) svake godine odredi drugu temu kojom se nastoji podići svijest javnosti o ovoj čestoj i teškoj bolesti. Tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana KOPB-a „Disanje je život – djelujte ranije”, kako bi se istaknula važnost ranog preventivnog djelovanja radi zaštite zdravlja pluća.

Održavanjem zdravlja pluća odlučujemo o budućem zdravlju i pravovremeno djelovanje nikada nije bilo važnije.

Što je KOPB?

KOPB (skraćenica punog naziva „kronična opstruktivna plućna bolest“) je bolest pluća koju obilježava trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve kao posljedica kroničnog bronhitisa i/ili emfizema. Iako su u podlozi ovih dvaju stanja različita oštećenja pluća, njihovi uzroci i simptomi često su vrlo slični.

KOPB je trenutačno jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Procjenjuje se da u svijetu od KOPB-a umire više od 3 milijuna ljudi godišnje.

U 2022. godini u Republici Hrvatskoj od KOPB-a je umrla 1 521 osoba.

Najčešći je uzrok KOPB-a dugotrajno aktivno ili pasivno izlaganje duhanskom dimu.

Do razvoja KOPB-a može doći i zbog izloženosti štetnim plinovima i česticama, prašini, kemikalijama te zagađenom zraku u kući zbog sagorijevanja bioloških materijala za potrebe grijanja. U manjeg broja oboljelih uzrok je manjak enzima koji je odgovoran za elastičnost pluća. Dugotrajna astma povećava rizik od nastanka KOPB-a.

Najčešći simptomi KOPB-a jesu otežano disanje (zaduha, osjećaj nedostatka zraka) i umor, a kod kroničnog bronhitisa javlja se i čest, kroničan kašalj uz iskašljavanje sluzi. Simptomi se javljaju tek kada je funkcija pluća već narušena.

Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. Kod dijela bolesnika bolest se razvija i bez kašlja.

Za KOPB su karakteristična razdoblja pogoršanja koja se javljaju u različitim vremenskim razmacima, izrazito narušavaju plućnu funkciju i uzrokuju znatnije smanjenje kvalitete života. Iako počinje u plućima, KOPB s vremenom prelazi u sistemsku bolest u kojoj su zahvaćeni i drugi organi.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i testova plućne funkcije. Glavni su dijagnostički kriterij za postavljanje dijagnoze nalazi spirometrije. Spirometrija je bezbolna pretraga kojom se mjeri plućna funkcija, odnosno plućni volumen i brzina protoka zraka kroz dišne putove.

Liječenje ovisi o težini kliničke slike, a cilj je ublažiti znakove bolesti, smanjiti broj epizoda pogoršanja i poboljšati kvalitetu života. Treba naglasiti važnost prestanka pušenja jer se tako usporava napredovanje bolesti.

Za osobe oboljele od KOPB-a važno je cijepljenje protiv upale pluća (pneumokoka), gripe i bolesti COVID-19,  redovite kontrole kod liječnika te ispravno uzimanje propisanih lijekova.

Najbolji način prevencije KOPB-a jest nepušenje i neizlaganje duhanskom dimu. Većina slučajeva KOPB–a može biti spriječena ako se zaustavi izloženost duhanskom dimu.

Osim toga, za održavanje zdravlja pluća važno je ne izlagati se onečišćenom zraku i štetnim tvarima na radnom mjestu, kao i svakodnevno biti tjelesno aktivan.

Edukativni letak o KOPB-u možete preuzeti ovdje.