Svjetski dan oralnog zdravlja 2019.

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day; WOHD) koji se svake godine obilježava 20. ožujka je dan kada se promiče razvijanje svijesti  o važnosti dobrog oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti.

Aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oralnih bolesti, usmjeravaju pažnju javnosti, stručnjaka za oralno zdravlje i kreatora politike koji imaju ulogu u smanjenju opterećenja koje uzrokuju bolesti usne šupljine.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava  pod sloganom „Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine“ kojim se želi motivirati pojedince da nikada nije prerano ili prekasno početi paziti na oralno zdravlje kako bi usnu šupljinu održali zdravom i tako zaštitili svoje cjelokupno zdravlje.

Osim individualne razine, kampanja potiče stručnjake za oralno zdravlje kao ključne zainteresirane strane u edukaciji pacijenata o zaštiti njihovog oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, ali rano otkrivanje i liječenje također su ključni za osiguravanje najboljih ishoda oralnih bolesti i s tim povezanih zdravstvenih komplikacija.

Na tom tragu su i nacionalni program „Zubna putovnica“ koji uključuje obavezan preventivni dentalni pregled učenika koji upisuju 1. razred osnovne škole i učenika 6. razreda osnovne škole kao i pilot projekt nadziranog četkanja zubi koji se provodi u vrtićima i školama.

Oralno zdravlje se održava oralnom higijenom, prvenstveno četkanjem (pranjem) zubi. Ukoliko se ne provodi oralna higijena dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu i to: karijesa, upale zubnog mesa i parodontitisa, ali zdravlje usne šupljine se može reflektirati i na zdravlje cijelog organizma. Na oralno zdravlje također utječu način života, fizičko okruženje, socijalni status, izobrazba,  navike i rizična ponašanja – način prehrane, konzumacija alkohola i duhana te redoviti kontrolni pregledi.

Oralna higijena je od iznimne važnosti za djecu od najranije dobi. Briga o mliječnim zubima, osim što stvara dobre navike u djece, zapravo je ključna za kasnije stanje usne šupljine. Ranim usvajanjem zdravih navika u dječjoj dobi mogu se prevenirati mnogi zdravstveni problemi kod odraslih.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2018. g na postavljeno pitanje: Koliko često pereš zube?;  više nego jednom dnevno je odgovorilo: 60,6 % dječaka i 71,1% djevojčica u dobi od 11 godina, 52,3 % dječaka i 77,1 % djevojčica u dobi od 13 godina te 53,7 % dječaka i 76,3 % djevojčica u dobi od 15 godina. Ovdje pročitajte više.

Svjetski dan oralnog zdravlja potiče sve zainteresirane strane da rade zajedno kako bi osigurali optimalno oralno zdravlje za sve i obvezali se na brigu o zdravlju usne šupljine.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva u suradnji sa Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organiziraju posjet Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, u ponedjeljak 18. ožujka u 11 sati.  Prilikom posjeta će se održati predavanje za zdravstvene djelatnike bolnice te donirati pribor za održavanje oralne higijene robne marke Colgate.

Više o Svjetskom danu oralnog zdravlja pročitajte na internetskim stranicama http://worldoralhealthday.org/