Za dojenje zajedno: „Rodilište prijatelj djece“

Nacionalni tjedan dojenja, 1. – 7. listopada 2023.

Za dojenje zajedno: „Rodilište prijatelj djece“

Danas je posljednji dan ovogodišnjeg Nacionalnog tjedna dojenja koji se, već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine obilježava u Republici Hrvatskoj. Tijekom cijelog tjedna podsjećali smo na cilj ovogodišnjeg obilježavanja – poslati poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, sve pod geslom „Za dojenje zajedno“. U tu svrhu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Koordinacijski odbor Grada Zagreba za “Grad Zagreb, prijatelj dojenja”, udruga Roditelji u akciji – Roda, Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja, Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo i mnogi drugi udružili su snage i organizirali brojna događanja ovoga tjedna.

Mi smo, prema najavi, svakoga dana ovoga tjedna obilježili i objavom edukativnoga teksta koji za cilj ima potaknuti promišljanje o važnosti i kompleksnosti pružanja podrške dojenju. Tako smo za danas, za posljednji dan Nacionalnog tjedna dojenja ostavili prostor za vrlo pozitivnu priču o dojenju u našoj zemlji. Program „Rodilišta prijatelj djece“ jedna su od vrlo uspješnih inicijativa u promicanju dojenja na koju smo iznimno ponosni. Današnji tekst pripremila je izv.prof.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med.

Program „Rodilište prijatelj djece“ i „Rodilište prijatelj djece za malu i bolesnu novorođenčad i nedonoščad“

Program “Rodilište prijatelj djece” u Republici Hrvatskoj provodio se  u razdoblju od 1995. do 1999. godine te od 2007. do danas kad je rad programa „Rodilište prijatelj djece“ osnažen početkom suradnje Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEFa za Republiku Hrvatsku. S posebnim ponosom možemo reći da su sva javna rodilišta u Republici Hrvatskoj, njih 31, u ovom razdoblju stekla su naziv „Rodilište prijatelj djece“ do 2016. što Hrvatsku svrsatva među zemlje s najvećim brojem rodilišta koja nose ovaj naziv.

Dodatnu snagu provedbi ovog programa donijelo je osnivanje Nacionalnog ocjenjivačkog tima Ministarstva zdravstva 2018. godine,  kao i revizija programa koja se dogodila iste godine. Sukladno reviziji Programa „Rodilište prijatelj djece“ iz 2018. godine, zaštita, promicanje i potpora dojenju u ustanovama koje pružaju usluge za rodilje i novorođenčad 10 koraka do uspješnog dojenja uključuju:

Ključni upravljački postupci:

 1. a. U potpunosti se pridržavati Međunarodnog pravilnika o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko i odgovarajućih rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine.
 2. Imati pisana pravila o prehrani dojenčadi o kojima se osoblje i roditelje redovito informira.
 3. Uspostaviti sustave kontinuiranog praćenja i upravljanja podacima.
 4. Osigurati da osoblje ima znanja, kompetencije i vještine, koje su dostatne za potporu dojenju.

Ključne kliničke prakse:

 1. Razgovarati s trudnicama i njihovim obiteljima o važnosti dojenja i tehnikama dojenja.
 2. Omogućiti neposredan i neprekinut kontakt koža na kožu i pomoći majkama da počnu dojiti što ranije nakon poroda.
 3. Poticati majke da započnu i nastave dojiti i savladaju uobičajene poteškoće.
 4. Ne davati dojenoj novorođenčadi nikakvu drugu hranu ili tekućine, osim ako to nije medicinski uvjetovano.
 5. Omogućiti zajednički boravak majki i dojenčadi („rooming-in”) 24 sata dnevno.
 6. Pomoći majkama prepoznati znakove da dijete treba hranu i odgovore na njih.
 7. Savjetovati majke oko korištenja bočica za hranjenje, duda i duda varalica i povezanih rizika.
 8. Koordinirati otpust iz rodilišta tako da roditelji i djeca imaju pravovremeni pristup kontinuiranoj potpori i skrbi.

Također, prema reviziji iz 2018. godine skrb o maloj, bolesnoj i prijevremeno rođenoj djeci koja se liječe u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja ili na neonatalnim odjelima uključena je u program „Rodilište prijatelj djece“. Pozitivna je činjenica i što se, kod nas program promicanja dojenja na odjelima za neonatologiju (u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja) provodi još od 2013.godine pri čemu sudjeluju svih 13 jedinice za intenzivno liječenje novorođenčadi iz Hrvatske.

Cilj nam je osigurati održivost programa „Rodilište prijatelj djece“ u Republici Hrvatskoj. Suočeni brojnim neočekivanim događajima u posljednje četiri godine, pandemijom COVID-19 i potresom u Zagrebu i Petrinji uspjeli smo razviti inovativni pristup ocjeni rodilišta kroz koji su neka rodilišta bila ocijenjena hibridnim putem te održali webinare za koordinatore programa „Rodilište prijatelj djece“ u rodilištima i jedinicama za intenzivnu njegu novorođenčadi. U posljednje četiri godine ponovno je ocijenjeno 61% javnih rodilišta u Republici Hrvatskoj. Sljedeći koraci uključuju usvajanje Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja 2023.- 2026. što će nam omogućiti dalju provedbu aktivnosti. Sigurni smo da ćemo na taj način, nakon započetog uspješnog puta moći nastaviti doprinositi pružanja podrške majkama kao i zdravlju i dobrobiti djece od prvih trenutaka života.