Nacionalni tjedan dojenja, 1. – 7. listopada 2021.

Dojenje u javnosti i provedba zdravih stilova života dostupniji su uz klupe za dojenje na hodačkim stazama i u parkovima Živjeti zdravo!

Kroz projekt Živjeti zdravo čija je voditeljica prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, a koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s Mrežom zavoda za javno zdravstvo nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka u svakoj županiji Republike Hrvatske. U sklopu toga, a s ciljem promicanja zaštite i pružanja podrške dojenju kao najzdravijem izboru za dijete i za majku te kako bi potakli stvaranja okruženja koja promiču zdravlje, svaka hodačka staza i park Živjeti zdravo obogaćeni su stolićem i klupom za prematanje i dojenje.

Ove godine, od 1. do 7. listopada povodom obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja želja nam je, uz podizanje svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu, poslati poruku i o važnosti provedbe zdravih stilova života i provođenja vremena na otvorenom u svrhu očuvanja zdravlja majke i djeteta. U tu svrhu smo, u suradnji s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju i zajednice Supermame.hr, tijekom Nacionalnog tjedna dojenja odlučili pozvati sve da u svojim zajednicama pronađu jednu od klupa za dojenje na hodačkim stazama i u parkovima Živjeti zdravo i učine korak više za vlastito i zdravlje svog djeteta.

Pozivamo vas da se pridružite našoj inicijativi obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja i u tjednu od 1. – 7. listopada provedete vrijeme vani na otvorenom u parkovima i na hodačkim stazama Živjeti zdravo, slobodno nahranite svoju dječicu i na taj način, zajedno s nama, pošaljite poruku o dobrobiti dojenja za zdravlje! Svoje trenutke uz klupu za dojenje u parku ili na hodačkoj stazi Živjeti zdravo zabilježite fotografijom i svoje misli o vrijednosti ovakvih klupa u zajednici podijelite s nama na društvenim mrežama Živjeti zdravo uz @zivjeti.zdravo i #dojislobodno. Sve pristigle materijale podijelit ćemo putem društvenih mreža Živjeti zdravo!

 

„Osiguravanje adekvatne i potrebne podrške u dojenju od izuzetne je važnosti jer time se direktno utječe na razvoj viših stopa kako isključivog tako i ukupnog trajanja dojenja u zajednici. Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju HUGPD svojim radom i djelovanjem već više od dvadeset godina kroz različite prigodne edukacijske programe za zdravstvene djelatnike nastoji da potrebna podrška u dojenju bude i dostupna, u cijeloj RH i da zajedno, zdravstveni djelatnici i majke dojenčadi i male djece, struka i civilno društvo, uspješno surađuju u unapređenju dojenja za dobrobit cjelokupne zajednice. Kako bi se sve zamišljeno i potrebno u uspješnom razvoju programa koji osnažuju dojenje u zajednici moglo biti i realizirano od posebnog nam je značajna i pružanje dodatne podrške u ovom radu i od Ministarstva zdravstva, državnih institucija kao i same lokalne zajednice jer se upravo na taj način dodatno jača i pokazuje koliko je  dojenje važno, vrijedno i koliko dobrobiti donosi ne samo za majku i dijete već i globalno, za cijelu društvenu zajednicu. Zajednička provedba aktivnosti promocije dojenja u zajednici šalje snažnu poruku svim sadašnjim ali i budućim majkama kao i svima u društvenoj zajednici – dojenje je potreba svakog novorođenog djeteta i treba osigurati svakom djetetu njegovu dostupnost.“ poručila je Dinka Barić, predsjednica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju.

 

Voditeljice zajednice Supermame.hr odlučile su se pridružiti našoj akciji upravo zbog toga što su kao majke svjesne važnosti dojenja, važnosti podrške i tolerancije okoline kako bi dojenje bila uspješna priča i za bebu i za majku. „Podrška i tolerancija izrazito su važne za majku, pogotovo u početnom, osjetljivom periodu kada se majka i beba tek upoznaju. Sjećamo se i nas samih, koliko smo bile nesigurne i koliko su nas komentari okoline doticali i utjecali na naše samopouzdanje, pogotovo u trenucima hranjenja naših beba u javnosti. Činjenica da sada postoje klupe namijenjene baš za to, daje slobodu i samopouzdanje svakoj mami. Slobodno dojenje bez znatiželjnih i osuđujućih pogleda treba osigurati svakoj bebi i svakoj mami. Upravo zato smo ponosne na ovakvu divnu inicijativu.“

Vjerujemo da ćemo ovakvom zajedničkom inicijativom poslati pozitivnu poruku o mogućnostima dojenja u javnosti i još jednom podsjetiti na nenadomjestivu vrijednost majčina mlijeka za rast i razvoj djeteta i za zdravlje majke!

Lokacije klupa za dojenje u parkovima i na hodačkim stazama Živjeti zdravo: