Za dojenje zajedno: Promicanje dojenja kroz Nacionalni program Živjeti zdravo

Nacionalni tjedan dojenja, 1. – 7. listopada 2023.

Za dojenje zajedno: Promicanje dojenja kroz Nacionalni program Živjeti zdravo

Petoga dana Nacionalnog tjedna dojenja u Republici Hrvatskoj i dalje radimo na slanju poruke o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, sve pod geslom „Za dojenje zajedno“. Podsjetimo, u tu svrhu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Koordinacijski odbor Grada Zagreba za “Grad Zagreb, prijatelj dojenja”, udruga Roditelji u akciji – Roda, Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja, Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo i mnogi drugi udružili su snage i zajednički rade na organizaciji brojnih događanja.

Kao i proteklih dana, i danas donosimo novi edukativni tekst koji za cilj ima potaknuti promišljanje o važnosti i kompleksnosti pružanja podrške dojenju. Promicanje dojenja kao važna tema u kreiranju stavova mladih majki o dojenju zaista je od velike važnosti za čitav proces pružanja podrške dojenju. Osim promicanja dobrobiti dojenja za majku, dijete i okoliš, za dojenje je potrebno okruženje u kojem majke mogu bez prostornih ograničenja, u miru, dojiti svoje dijete kad ono to poželi.

Promicanje dojenja kroz Nacionalni program Živjeti zdravo

Nacionalni program promicanja zdravlja (NP) Živjeti zdravo koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo s Mrežom zavoda za javno zdravstvo za cilj ima očuvanje i unaprjeđenje tjelesnog, mentalnog i spolnog zdravlja svih stanovnika Republike Hrvatske. Kroz svojih pet komponenti, u sklopu NP Živjeti zdravo provode se brojne aktivnosti promicanja zdravlja u različitim okruženjima. Uz edukaciju, osvještavanje i senzibilizaciju građana o zdravim stilovima života, NP Živjeti zdravo ima za cilj učiniti zdrave izbore dostupnijima i lakšima.

U sklopu projektnih aktivnosti NP Živjeti zdravo sufinanciranih sredstvima Europskog socijalnog fonda  nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka u svakoj županiji Republike Hrvatske. Svjesni važnosti promicanja zdravlja i djelovanja od najranije dobi, a s ciljem promicanja zaštite i pružanja podrške dojenju kao najzdravijem izboru za dijete i za majku te kako bi potakli stvaranja okruženja koja promiču zdravlje, svaka hodačka staza i park Živjeti zdravo obogaćeni su stolićem i klupom za prematanje i dojenje.

Ova inicijativa NP Živjeti zdravo fokusira se na promicanje dojenja kao optimalnog izbora prehrane za dijete i majku. Brojna istraživanja o utjecaju poticanja dojenja na zdravlje majki i djece utvrdila su da dojenje ima pozitivan utjecaj na imunološki sustav djeteta, zaštitu od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti uključujući debljinu, intelektualni i emocionalni razvoj. Osim toga, dojenje pozitivno utječe i na emocionalno zdravlje majki te pruža zaštitu od nastanka nekih kroničnih bolesti majke, uključujući debljinu. Dojenje ima i pozitivan utjecaj na očuvanje okoliša kroz smanjenje ekološkog otiska, održivi razvoj, edukaciju i informiranje stanovništva, promociju lokalne zajednice i zajedništva i slično.

Uključivanjem klupa za dojenje kao sastavnog dijela prilikom nabave setova opreme za uređenje hodaćih staza i parkova dojenje je dobilo posebno mjesto u promicanju zdravih stilova života ljudi svih dobnih skupina. Dojenje se opremanjem javnih prostora klupom za dojenje promiče kao najzdraviji izbor koji je sada postao jednostavniji i lakši.

Osim nabavke klupa za dojenje u parkovima i na hodaćim stazama u svim županijama Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu Nacionalnog programa od 2021. svake godine obilježava Nacionalni tjedan dojenja te kontinuirano čini pozitivne korake u promicanju dojenja kao najzdravije prehrane od trenutka rođenja koje ima dugoročno pozitivne zdravstvene učinke kako za dijete tako i za majku i za zajednicu.