Zamislite da odrastate u današnjem vremenu

Kršenja ljudskih prava, sukobi, prezasićenost informacijama, zastrašivanje i nasilje koje se događa kod kuće, u školi, na internetu… U takvom bi svijetu mladi trebali odrasti u zdrave i snažne osobe sposobne oduprijeti se zlostavljanju, nasilju i ostalim teškoćama s kojima se suočavaju.

I promjene s kojima se sva djeca suočavaju u osobnom životu polazeći u školu i stvarajući odnose s vršnjacima i tražeći svoje mjesto u društvu uzbudljive su i iziskuju sposobnost prilagodbe. No, nisu svi dovoljno otporni da bi se mogli uspješno othrvati stresu i pritisku vršnjaka i okoline kao i mnogim izazovima s kojima se moraju nositi.

adolescent

 

Polovica svih mentalnih bolesti počinje do 14-te godine života, premda ih se većinu ne prepozna niti liječi navrijeme: depresiju, strahove i anksioznost, štetnu uporabu alkohola i opojnih sredstava, poremećaje prehrane, rizična ponašanja kao što su nezaštićen spolni odnos i opasna vožnja.

 

Zbog značaja mentalnog zdravlja djece i izazova s kojima se suočavaju, ove je godine Svjetska zdravstvena organizacija Svjetski dan mentalnog zdravlja posvetila toj temi, naglašavajući značaj svih koji djeci mogu pružiti podršku, posebice roditelja i učitelja.

Mladim je ljudima od najranije dobi potrebno pomoći da razviju mentalnu otpornost kako bi se mogli nositi s izazovima današnjice. Premda nije jednostavno, mnogo se može učiniti da mladi mentalno ojačaju i da se tako spriječe pa i liječe mentalni poremećaji i bolesti. Za to je neophodno uočiti rane znakove smetnji ili simptoma mentalnih poremećaja, a prvo okruženje u kojem je to moguće i u kojem djeca mogu naučiti biti otpornija je obiteljski dom.

Roditelji su oni koji djeci mogu pomoći razviti životne vještine da se lakše suočavaju sa svakodnevnim izazovima. No, nije u svim situacijama samo po sebi razumljivo što treba učiniti niti kako pružiti podršku. I roditeljske vještine se uče, ne dolaze uvijek same od sebe.

Kad Vam se u nastojanjima da djetetu budete podrška čini da niste sigurni što i kako činiti, potražite informacije i profesionalnu pomoć u: