Svečano obilježavanje pokretanja pilot-projekta Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece

Poziv za medije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a poziva na svečano obilježavanje pokretanja pilot-projekta “Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece”, a povodom Međunarodnog dana djece (Universal Children’s Day).

Svečano obilježavanje održat će se 20. studenoga 2019. s početkom u 11h u Ministarstvu zdravstva, velika dvorana, Ksaver 200a.

Pilot-projekt provodit će timovi školske medicine tijekom sistematskih pregleda učenika 1. razreda srednje škole ove školske godine (poglavito u prvoj polovici 2020. godine) u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao temelj za širu trajnu primjenu u narednim godinama. Cilj je utvrditi rizik na vrijeme kako bi stručna pomoć bila što uspješnija s očuvanom kvalitetom života, adolescentnog razvoja i obrazovanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, teškoće u mentalnom zdravlju odgovorne su za 16% opterećenja bolesti u adolescenciji. Čak 50% mentalnih bolesti i poremećaja počinje prije 14. godine no većina slučajeva se ne prepoznaje pravovremeno. Depresija je jedan od vodećih uzroka bolesti i nesposobnosti adolescenata. Posljedice neliječenja protežu se u odraslu dob.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) pokazuje da se u dobi od 15 godina u Hrvatskoj približno svaki dan osjeća potišteno 15% djevojčica i 5,2% mladića, razdražljivo 16,2% djevojka i 6,2% mladića, nervozno 22,1% djevojaka i 10,7% mladića, dok glavobolju svaki dan ima 10% djevojaka i 3% mladića. Pijenje alkohola kao potencijalni uzrok ali i posljedica ovih zdravstvenih smetnji učestalo je među učenicima. Čak 8% dječaka i 3% djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina. U dobi od 15 godina 4% učenika i 1,2% učenica pije alkoholna pića svaki dan.

Vodeći uzroci hospitalizacija u skupini mentalnih poremećaja u Hrvatskoj 2017. godine za dob 0-9 godina su specifični miješani razvojni poremećaji s ukupno 133 hospitalizacije u 2017. godini. Za dob od 10-19 godina mješoviti poremećaji ponašanja i osjećaja su na vodećem mjestu s 266 hospitalizacija.