Završni skup programa PoMoZi Da

Uoči ovogodišnjega Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja 7. listopada 2022. u hotelu Academia (Tkalčićeva 88) u Zagrebu održan je završni skup edukativnoga programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja PoMoZi Da 2020.-2022. Edukativni program PoMoZi Da razvijen je u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Namijenjen je odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Edukativni program i materijali razvijeni su na temelju provedenoga istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih krajem 2017. godine te u suradnji sa skupinom stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice te sustava javnoga zdravstva, a prate suvremene pristupe i primjere dobre prakse u svijetu i Hrvatskoj. Program je razvijen u razdoblju od 2018.-2019., a njegova provedba započela je 2020. godine.

Skupu je svojim dolaskom podržala savjetnica Predsjednika RH za odgoj i obrazovanje, prof. Jadranka Žarković.

Pozdravne govore su održale uvažene gošće:

  • dr. sc. Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora,
  • prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva, Ministarstvo zdravstva,
  • mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja,
  • dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, Ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje,
  • Gđu. Anu Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNCEF-a za Hrvatsku,

a skup je ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pozdravila dr. sc. Ivanu Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja.

Drago nam je što se od samih početaka program PoMoZi Da uspješno provodi u suradnji s CARNET-om te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Stoga smo na završnom skupu uručili u ime projekta Živjeti zdravo i edukativnog programa PoMoZi Da zahvalnice Agenciji za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNET. Zahvalnice smo uručili i Školi za medicinske sestre Vrapče i X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu zbog podrške promoviranju i provedbi programa.

Program PoMoZi Da provode educirani stručnjaci iz županijskih zavoda za javno zdravstvo, a na skupu smo svečano dodijelili  30 diploma 3P edukatora iz 15 županijskih zavoda za javno zdravstvo.

U sklopu predavanja dr.sc. Ljiljana Muslić, voditeljica programa PoMoZi Da nas je podsjetila na razvoj, ciljeve i sadržaj programa, a Martina Markelić, prof. sociologije ispred tima za koordinaciju i praćenje provedbe dala je prikaz provedbe programa. Na završnom skupu dr. sc. Ljiljana Muslić je uz pomoć članova radne skupine i tima prikazala preliminarne rezultate evaluacije.

U sklopu osvrta na budućnost naglašene su potrebe osiguranja održivosti programa te predstojeća financijska podrška Ureda UNICEF Hrvatska za razdoblje od 18 mjeseci 2023./2024. godine.

Skupu je prisustvovalo ukupno 64 sudionika, a mnogi od njih su sudjelovali u njegovom stvaranju i razvoju te provedbi.

Sudeći po reakcijama sudionika tijekom druženja nakon formalnog dijela programa, raduje nas da smo cjelokupnim prikazom rezultata programa oduševili sve prisutne.

Više informacija o programu i kako se na njega prijaviti možete pronaći ovdje.