Dan kretanja za zdravlje

Kroz svoj rad Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) promovira zdrave stilove života, potiče na održavanje zdravlja te navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao imperativ dobrog zdravlja. Od 2003. godine, na inicijativu SZO, oko 10. svibnja potiču se sve države članice Europske unije na promicanje tjelesne aktivnosti kroz različite aktivnosti na nacionalnoj razini. Taj dan se naziva „Dan kretanja za zdravlje” („Move for Health Day“) i usmjeren je na podizanje javne svijesti o koristima tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti. Svaka pojedina država članica samostalno određuje na koji način i kroz koje aktivnosti će obilježiti ovaj dan.

U skladu s preporukama Svjetske Zdravstvene organizacije aktivnosti trebaju biti umjerenog do visokog intenziteta koje se mogu provoditi bilo gdje, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja pojedinca. Također, cilj ovog događaja je i ukazati kako pojedinci, zajednice i narodi
mogu promicati svoje zdravlje i koristi zdravih stilova života. Djelovanjem u zajednici želimo informirati i senzibilizirati građane Republike Hrvatske svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima tjelesne aktivnosti te ponuditi i pokrenuti organizirano grupno hodanje i obilježavanje hodačkih staza.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će ove godine, u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, organizirati istodobnu provedbu aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ u svim županijama u kojima je već započela provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ i gdje su već uspostavljene hodačke staze. Aktivnost će se provesti u subotu 12. svibnja 2018. (u 10.00 sati), a predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo će sudjelovati na inicijalnoj provedbi aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ i promociji hodačke staze u Osijeku. Na ovaj način ćemo na prigodan način obilježiti „Dan kretanja za zdravlje” i na jedinstven način prezentirati rad županijskih zavoda za javno zdravstvo i suradnju u svrhu promicanja zdravlja i zdravih stilova života.