Međunarodni sastanak Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC)

  • Andrija Stampar School of Public Health, School of Medicine University of Zagreb

U Hrvatskoj će se po prvi puta od 8. – 10. 11. 2017. godine održati Međunarodni sastanak Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) u organizaciji Hrvatskog tima HBSC-a. Očekuje se oko 120 sudionika iz 40-ak zemalja Europe i svijeta. Organizator skupa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a suorganizatori su ŠNZ Andrija Štampar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Sastanak će se održati u prostorijama ŠNZ-a Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Rockefellerova 4 i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 7.

Hrvatska je u proljeće 2014. godine po četvrti put pristupila provedbi međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika, koje je do tada provedeno 2002., 2006., i 2010. godine. Istraživanje se provodi u više od 40 zemalja Europe i svijeta uz podršku i koordinaciju Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj je nositelj istraživanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Istraživanje uključuje učenike 5. i 7. razreda osnovne škole te 1. razreda srednje škole, koji se anketiraju anonimnim standardiziranim upitnikom.

Istraživanje je temeljni izvor podataka za međunarodna i nacionalna tijela i institucije o zdravlju i zdravstvenom ponašanju učenika kao i čimbenicima iz društvenog okruženja koji na njih utječu (škola, obitelj, vršnjaci i socio-ekonomski čimbenici). Zbog korištenja međunarodno usuglašene metodologije i međunarodne usporedbe podaci prikupljeni ovim istraživanjem omogućuju mjerenje učinkovitosti programa prevencije i unapređenja zdravlja..

Rezultati istraživanja za Hrvatsku za 2013./2014. godinu OVDJE

Rezultati su objavljeni kao dio međunarodne studije i na raspolaganju našim relevantnim ustanovama i tijelima, dostupni OVDJE

Detaljne podatke o istraživanju možete naći na web stranici istraživanja www.hbsc.org.

Lokacija

Andrija Stampar School of Public Health, School of Medicine University of Zagreb