Nacionalni dan prava osoba s duševnim smetnjama

Odlukom Hrvatskog Sabora o proglašenju 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj, Republika Hrvatska se svrstala među zemlje koje prednjače u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama.

Skrb za osobe s duševnim smetnjama u Hrvatskoj ima 130-godišnju tradiciju. Davne 1880. godine, upravo 6. lipnja, naredbom Kraljevske zemaljske vlade usvojen je Statut Kraljevskog zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu, današnje Klinike za psihijatriju Vrapče. Statut je bio prvi dokument u kojem se spominju prava osoba s duševnim smetnjama za vrijeme boravka u instituciji. U njemu se navode pojedina rješenja koja na suvremen i svevremenski način tretiraju prava oboljelih osoba.

Osobe s duševnim smetnjama u svim društvima i svim vremenima imaju specifičnu poziciju. Zbog prirode zdravstvenog stanja ove osobe često nisu u mogućnosti adekvatno se brinuti o svojim pravima i interesima te predstavljaju jednu od najobespravljenijih kategorija bolesnika i ujedno jednu od najobespravljenijih društvenih skupina uopće. U Hrvatskoj postoje kvalitetni zakonski okviri koji štite osobe s duševnim smetnjama, no nepridržavanje zakona i nepostojanje svijesti o potrebi primjene zakona dovodi do činjenice zakinutosti u pravima ovih osoba.

Obilježavanjem dana prava osoba s duševnim smetnjama potiču se društvene i stručne aktivnosti usmjerene na ostvarenje univerzalnih prava i sloboda ovih osoba te ukljanjanje stigmatizirajućih i diskriminirajućih odnosa bilo koje vrste. Također, potiče se šira javnost na prepoznavanje potreba ove društvene skupine te se poziva na pomoć, podršku i sudjelovanje u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama.

Pročitajte Prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj