Svjetski dan darovatelja krvi

Svake se godine 14. lipnja obilježava Svjetski dan darovatelja krvi, čime se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim darovateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.

Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darovatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi, jer na taj način dolazi do manje infekcija koje se prenose krvlju nego u hitnim situacijama, kada članovi obitelji daruju krv ili kada se davanje krvi plaća.

Osiguranje sigurne i dovoljne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darovatelja.

Pročitajte i Međunarodni dan darovatelja krvi – 14. lipnja