Svjetski dan hepatitisa 2018.: prevencija, rano otkrivanje i liječenje – korak ka eliminaciji

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi, posebno hepatitisi B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Tema i poruke ovogodišnje kampanje obilježavanja Svjetskog dana virusnih hepatitisa Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance) su Eliminirajmo hepatitis (engl. Eliminate hepatitis), Testiraj. Liječi. Hepatitis (engl. Test.Treat. Hepatitis), Pronađi izgubljene milijune (engl. Find the Missing Millions), koje prenose poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa da bi se postigli ciljevi Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016.–2021. i Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, a to je eliminacija oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine. Prevencija i kontrola hepatitisa B je i jedan od ciljeva Europskog akcijskog plana cijepljenja (engl. European Vaccine Action Plan 2015.-2020.; EVAP).

Ovogodišnja nacionalna kampanja sloganom „Eliminirajmo hepatitis C Sada!“ ima kao cilj zdravstvene djelatnike i druge stručnjake, ali i sve osobe izložene riziku podsjetiti na važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja: prepoznajte hepatitis C na vrijeme, preuzmite mobilnu aplikaciju Sve o hepatitisu, informirajte se, pitajte, provjerite jeste li bili izloženi i trebate li se testirati, posjetite centar za savjetovanje i testiranje, testirajte se sukladno preporukama stručnjaka jer hepatitis C možete uspješno izliječiti.

Pročitajte više o Svjetskom danu hepatitisa 2018.