Svjetski dan nepušenja 2018.

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja (engl. World No Tobacco Day) da bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana je potaknula Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja je posvećen temi “Duhan i kardiovaskulane bolesti“ da se naglasi štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja Nacionalno povjerenstvo za borbu protiv pušenja Ministarstva zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo organiziraju javnozdravstvenu aktivnost kako bi podigli svijest o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravstveno stanje hrvatskih građana. Mjerenje ugljičnog monoksida u izdisaju među građanstvom grada Zagreba, u cilju ukazivanja na razlike u stanju pluća kod pušača i onih koji to nisu, održat će se u subotu 26. svibnja od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu.

Više o ovom danu pročitajte ovdje.