Zajednička akcija za smanjenje štete povezane s alkoholom

Prva Zajednička akcija za smanjenje štete povezane s alkoholom (engl. EU Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm – RARHA), projekt koji sufinanciraju Europska komisija i zemlje članice, rezultirala je značajnom dodanom vrijednosti na europskoj razini.

U četvrtak, 30. travnja 2017. godine, u Varšavi je održana promocija izvještaja Komparativno praćenje epidemiologije alkohola u Europi (engl. Comparative monitoring of alcohol epidemiology across the EU), nastalog u sklopu Radnog paketa 4 Zajedničke akcije za smanjenje štete povezane s alkoholom (engl. EU Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm – RARHA).

Objavljeni izvještaj se prvenstveno temelji na rezultatima provedbe Standardiziranog europskog upitnika o alkoholu (engl. Standardised European Alcohol Survey – RARHA SEAS), koji nudi novi kut gledanja na pijenje u Europi. RARHA SEAS je sveobuhvatno istraživanje koje je provedeno u 20 europskih institucija, tijela i uprava koje se nalaze u 19 zemalja, a prostiru se od Pirenejskog poluotoka na dalekom zapadu do Skandinavije, od Grčke i Italije sve do baltičkih zemalja, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku opće populacije u dobi između 18 i 64 godina. U prosjeku je po zemlji odrađeno 1500 intervjua, čiji ukupni broj prelazi 32 000. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je kao partner u projektu također proveo navedeno istraživanje na nacionalnom uzorku opće populacije Republike Hrvatske.

Tom su prilikom naglašeni budući koraci:

  • Istraživanje RARHA SEAS bi trebalo ponoviti u razdoblju od 4 do 5 godina kako bi se mogli pratiti trendovi u epidemiologiji alkohola i nadzirati utjecaj politika vezanih uz alkohol, kao i utjecaj općenitijih socioekonomskih i kulturoloških faktora.
  • Održivost standardiziranog upitnika o alkoholu mogla bi se osigurati uspostavljanjem europskog institucionalnog okvira (engl. European institutional framework). Potrebno je uzeti u obzir različite opcije, uključujući posebnu Europsku agenciju za istraživanje alkohola i povezanih politika (engl. European agency for alcohol research and policy) ili proširenje mandata Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (engl. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction – EMCDDA).

U sklopu ostalih radnih paketa Zajedničke akcije za smanjenje štete povezane s alkoholom nastali su i drugi važni rezultati koji se mogu pronaći na službenim stranicama projekta www.rarha.eu.

Ovom prilikom posebno objavljujemo prevedene kratke sažetke politika u vezi potrebe uspostavljanja zajedničkog kriterija za pijenje niskog rizika te označavanje alkoholnih pića. Sveobuhvatniji sadržaj u vezi smjernica za pijenje niskog rizika, koji sadrži i neke novelirane podatke, objavljen je na službenim stranicama projekta.

 

Preuzmite sažetke:

Sažetak politike označavanja alkoholnih pića

Sažetak politike niskog rizika