Održana završna konferencija JA-CHRODIS – europske suradnje na problemu kroničnih nezaraznih bolesti i zdravog starenja

Kronične nezarazne bolesti (KNB) svake godine uzrokuju smrt 38 milijuna ljudi na svijetu, a čak 16 % ih se dogodi prije dobi od 70 godina. Kardiovaskularne bolesti su na prvom mjestu uzroka smrti od KNB-a, zatim slijede rak, respiratorne bolesti i šećerna bolest. Ove četiri bolesti čine 82 % svih smrti od KNB-a, a pušenje duhana, tjelesna neaktivnost, zloporaba alkohola i nezdrava prehrana povećavaju rizik obolijevanja i umiranja od ovih, ali i svih ostalih KNB-a.

Zajednički akcijski plan istraživanja kroničnih bolesti i promicanja zdravog starenja tijekom života (JA-CHRODIS) u sklopu Trećeg programa djelovanja Unije u području zdravlja 2014.-2020. zajednička je inicijativa 25 europskih zemalja i 71 partnera da se prepoznaju, razmijene i unaprijede dobre prakse i učinkovite intervencije u području kroničnih nezaraznih bolesti kao doprinos nastojanjima da se smanji opterećenje kroničnim nezaraznim bolestima i doprinese promicanju zdravog življenja i aktivnog starenja u Europi.

U Bruxellesu se 27. i 28. veljače održala završna konferencija JA-CHRODIS. Na skupu su visoki predstavnici, među kojima i Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis, te Zsuzsanna Jacab, regionalna direktorica WHO Europe, kao i brojni drugi visoki predstavnici zemalja EU, stručnjaci i predstavnici pacijenata razmatrali problem kroničnih nezaraznih bolesti i zdravog starenja te načine što uspješnije primjene rezultata ove europske suradnje u nadolazećim aktivnostima i budućnosti.