Saznajte koliki je Vaš krvni tlak

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije pokrenula je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, otkada se redovito obilježava 17. svibnja u cilju podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara i drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije za razdoblje od 2013.-2018. godine je  „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“,  da bi se naglasila važnost mjerenja i kontrole krvnog tlaka i podigla razina svjesnosti opće populacije o veličini problema hipertenzije, kao i mogućnostima prevencije.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija je globalna epidemija  i vodeći čimbenik rizika smrtnosti i onesposobljenosti na globalnoj razini. Procjenjuje se da se 18 % svih smrti na svjetskoj razini može pripisati hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi). Četiri od deset odraslih osoba u svijetu starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo 50 % osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa odnosno ne liječe se medikamentima niti mijenjaju štetne životne navike.

Iz ovih podataka proizlazi da je 75 % populacije s povišenim krvnim tlakom u svijetu izloženo velikom riziku razvoja bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i iznenadne srčane smrti.  Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je činjenica da ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije. Stoga je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hipertenzije „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“. Premda je danas vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika bilo kod kuće, uređajima za samomjerenje tlaka, treba podići razinu svijesti opće populacije o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka.  Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati na vrijednosti ispod 140/90 mmHg

Povišen arterijski tlak je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. U 2015. godini bile su uzrok smrti u 47,4 % slučajeva; umrlo je ukupno 25694 osoba, 14687 žena i 11007 muškaraca. Visoka prevalencija hipertenzije od 37 % znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka više od 140/90 mmHg.

Iako je hipertenzija povezana s rizičnim čimbenicima koji se mogu izbjeći i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje, istraživanja pokazuju da je loše kontrolirana u stanovništvu. U Hrvatskoj je svega 58,6 % stanovnika svjesno svoje arterijske hipertenzije, od njih se liječi 48,4 %, a samo 14,8 % njih ima kontrolirani tlak.

Stoga je važno jačanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja, a kroz cijeli mjesec svibanj preporučuje se organiziranje edukativnih javnozdravstvenih aktivnosti.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika:

  • smanjenjem unosa soli
  • uravnoteženom  pravilnom prehranom
  • prestankom pušenja
  • izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
  • redovitom tjelesnom aktivnosti
  • održavanjem normalne tjelesne težine.

 

 

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 %, tjelesna neaktivnost za oko 20 % i pretilost za oko 30 % svih hipertenzija. Isto je tako važno redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika.

U Zagrebu se na Svjetski dan hipertenzije na Cvjetnom trgu od 12 do 15 sati organizira javnozdravstvena akcija mjerenja arterijskoga tlaka i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku – tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline. Dijelit će se edukativne brošure i savjeti građanima o hipertenziji, važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli, kao i prevenciji drugih čimbenika rizika.

Organizator je Hrvatsko društvo za hipertenziju u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb, Udrugom medicinskih sestara u hipertenziji, Radnom skupinom za hipertenziju Hrvatskoga kardiološkog društva, Hrvatskim društvom za aterosklerozu, Hrvatskom ljekarničkom komorom, Društvom za razvitak nefrologije „prof. dr. Milovan Radonić“ i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

 

Doznajte više:

Preporuke za održavanje normalnog krvnog tlaka

Svjetski dan hipertenzije

Povišen krvni tlak najveći ubojica današnjice

Manje soli više zdravlja

Čuvajmo zdravlje srca i krvnih žila

Moždani udar

 

Pogledajte galeriju slika s obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije na Cvjetnom trgu u Zagrebu