Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC)

U Hrvatskoj se po prvi puta od 8. – 10. 11. 2017. godine održao Međunarodni sastanak Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) u organizaciji hrvatskog tima HBSC-a.  Istraživanje se provodi u više od 40 zemalja Europe i svijeta uz podršku i koordinaciju Svjetske zdravstvene organizacije. Hrvatska je u proljeće 2014. godine po četvrti put pristupila provedbi međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika, koje je do tada provedeno 2002., 2006., i 2010. godine. Zbog duge međunarodne tradicije, ovo istraživanje je temeljni izvor podataka za međunarodna i nacionalna tijela i institucije o zdravlju i dobrobiti mladih.

U Hrvatskoj je nositelj istraživanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Istraživanje uključuje učenike 5. i 7. razreda osnovne škole te 1. razreda srednje škole, koji se anketiraju anonimnim standardiziranim upitnikom.

Skupu je prisustvovalo oko 120 sudionika iz 42 zemalje Europe i svijeta. Organizator skupa je bio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a suorganizatori ŠNZ Andrija Štampar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Sastanak se održao u prostorijama ŠNZ-a Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na sastanku se posebno raspravljalo o zdravstvenim ponašanjima poput pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, sjedilačkog ponašanju i sl. kao i o ponašanjima rizičnim za zdravlje i sigurnost, uključujući nasilje, ozljeđivanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, te rizičnim seksualnim ponašanjima. Sudionici su u raspravama poseban naglasak stavili na školsko okruženje, ulogu obitelji, vršnjake i socio-ekonomske čimbenike. Istraživanje je temeljni izvor podataka za međunarodna i nacionalna tijela i institucije o zdravlju i zdravstvenom ponašanju učenika kao i čimbenicima iz društvenog okruženja koji na njih utječu (škola, obitelj, vršnjaci i socio-ekonomski čimbenici). Zbog korištenja međunarodno usuglašene metodologije i međunarodne usporedbe podaci prikupljeni ovim istraživanjem omogućuju mjerenje učinkovitosti programa prevencije i unapređenja zdravlja.

Zbog duge međunarodne tradicije, ovo istraživanje je temeljni izvor podataka za međunarodna i nacionalna tijela i institucije o zdravlju i dobrobiti mladih. Posebno se raspravljalo o zdravstvenim ponašanjima poput pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, sjedilačkog ponašanju i sl. Na sastanku se govorilo i o ponašanjima rizičnim za zdravlje i sigurnost uključujući nasilje, ozljeđivanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, te rizičnim seksualnim ponašanjima.

Posebno se raspravljalo o školskom okruženju, ulozi obitelji, vršnjacima i socioekonomskim čimbenicima.


Rezultati istraživanja za Hrvatsku za 2013./2014. godinu OVDJE.

Rezultati su objavljeni kao dio međunarodne studije i na raspolaganju našim relevantnim ustanovama i tijelima, dostupni OVDJE.

Detaljne podatke o istraživanju možete naći na web stranici istraživanja www.hbsc.org.

Program Međunarodnog sastanka Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika OVDJE.