Preventivna kampanja – TKO PIJE, TAJ PLAĆA.

Filip Mayer, glumac u usponu u Hrvatskoj i inozemstvu, podržava kampanju “Tko pije, taj plaća ” – pogledajte kratku video poruku

 

Bend Bonar – poveznica na video nastup u emisiji Supertalent

 

Kampanja “Tko pije, taj plaća” u Rakovici održano predavanje učenicima OŠ Eugena Kvaternika u Rakovici


Konzumacija alkohola dovodi do brojnih problema već u mladosti, poput izostanaka iz škole, lošijeg školskog uspjeha, drugih rizičnih ponašanja, nasilja i ozljeda. Tijekom života alkohol povećava šanse za razvoj bolesti koje su vodeći uzroci obolijevanja i smrtnosti u Hrvatskoj s naglaskom na alkoholizam kao najrašireniju razarajuću bolest ovisnosti.

Kako bi upozorili mlade i roditelje na opasnosti pijenja alkohola Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva provodi kampanju pod naslovom „Tko pije, taj plaća“.

Kampanje se sastojati od promotivnih informativnih plakata na javnim prostorima i u srednjim školama diljem Hrvatske, tribina na ovu temu u školama u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, informativnog i interaktivnog sadržaja koji je namijenjen ne samo općoj javnosti već i nastavnicima i stručnim suradnicima škola kao pomoć pri obradi ove teme na radionicama namijenjenim djeci i mladima.

Kao ambasadori ove teme u emisiji Supertalent nastupao je Bend Bonar, Glazbena škola Bonar, koji je na melodiju pjesme Opijum grupe Magazin otpjevao tekst o šokantnom negativnom utjecaja alkohola na mlade, te mladima i njihovim roditeljima poručio da ne piju.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2018. g, preliminarni podaci za Hrvatsku pokazuju sljedeće:

U 2018. godini opilo se dva i više puta u životu 30,9% učenika i 18,7% učenica u dobi od 15 godina, 6,7% učenika i 3,7 učenica u dobi od 13 godina te 2,4% učenika u 0,4% učenica u dobi od 11 godina. Jedno opijanje u ovoj dobi može se smatrati izoliranim događajem koji spada u uobičajeno buntovništvo i propitivanje granica u doba odrastanja. Opijanje dva i više puta u životu s obzirom na ranu životnu dob ispitanika ukazuje na povećani rizik koji zahtjeva određenu pozornost i zabrinutost roditelja i stručnjaka.

Uspoređujući rezultate HBSC (Health Behaviour in School anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje od 2006. godine. Hrvatska je 2014. godine bila visoko između 45 zemalja uključenih u ovo istraživanje po opijanju: u donosu na Hrvatsku učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi do 11 i 13 godina, a samo u 5 zemalja u dobi od 15 godina. Te 2014. godine trend smanjenja pijenja alkohola i opijanja među mladima zabilježen je u više zemalja. Trend smanjenja pijenja kod mladih u brojnim zemljama posljedica je efikasne implementacije više regulatornih mjera koje zabranjuju prodaju alkohola maloljetnicima, povećanje cijene alkoholnih pića, te osiguravaju okruženje bez alkohola. Kada u ožujku 2020. godine budu na raspolaganju međunarodni podaci, pitanje je hoće li ovo smanjene u opijanju koje je zabilježeno u Hrvatskoj od 2014. do 2018. godine biti dovoljno da više ne budemo među zemljama s najviše mladih koji se opijaju. Za sada (preliminarni podaci) pokazuju na ipak nešto povoljniju situaciju u 2018. godini u odnosu na druge zemlje.


Bend Bonar, GŠ Bonar, Zagreb

Kviz Tko pije, taj plaća.

Prezentacija za radionice s djecom i mladima (PDF, 1.4 MB), PPTX prezentacija