Kampanja „Tko pije, taj plaća“ u Rakovici

Dana 10. prosinca 2019. g. u okviru kampanje “Tko pije,taj plaća”, održano je predavanje učenicima OŠ Eugena Kvaternika u Rakovici. U sklopu predavanja, učenicima je prikazan nastup Benda Bonar na emisiji Supertalent. Učenici su razumijeli poruku benda koji naglašava problematiku konzumacije alkohola te podržali kampanju kako bi se bolje osvijestila ta tema.

Dr. Mišela Žehaček Živković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je, osim problema vezanih uz alkohol, s učenicima razgovarala i o novom rastućem problemu ovisnosti o internetu (kibernetička ovisnost).

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se održava svake godine od 15.11 do 15.12, učenicima su također prikazani podatci o ovisnosti o internetu. Prema Međunarodnom istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children – HBSC) provedenom 2018. godine, preliminarni podatci za Hrvatsku pokazuju kako 58.6% dječaka i 69.4% djevojčica u dobi od 15 godina u slobodno vrijeme provedu dva i više sati uz neki elektronički uređaj – računalo, tablet ili pametni telefon tijekom radnih dana te 66.2% dječaka i 74.5% djevojčica tijekom vikenda. Predavanje je držala Mišela Žehaček Živković.