Okrugli stol i najava kampanje o alkoholu i mladima pod naslovom „Tko pije taj plaća“

U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti te podataka da se u odnosu na Hrvatsku učenici u dobi do 11 i 13 godina češće opijaju samo u dvije od 45 zemlja, a u dobi od 15 godina samo u 5 zemalja (Izvor HZJZ: HBSC 2014), Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva organizira okrugli stol o mladima i alkoholu.


Mjesto i vrijeme održavanja:

29.11.2019. u 12 sati, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, konferencijska dvorana


Okrugli stol će biti prilika da prikažemo najnoviju situaciju s pijenjem kod mladih te pokrenemo kampanju o alkoholu i mladima pod naslovom „Tko pije taj plaća“.

Na okruglom stolu će osim stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sudjelovati relevantni stručnjaci dugih ustanova i institucija što iz resora zdravstva a što iz drugih resora.

Najnoviji pokazatelji pijenja među učenicima u Hrvatskoj:

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2018. g, preliminarni podaci za Hrvatsku pokazuju sljedeće:

U 2018. godini opilo se dva i više puta u životu 30,9% učenika i 18,7% učenica u dobi od 15 godina, 6,7% učenika i 3,7 učenica u dobi od 13 godina te 2,4% učenika u 0,4% učenica u dobi od 11 godina. Jedno opijanje u ovoj dobi može se smatrati izoliranim događajem koji spada u uobičajeno buntovništvo i propitivanje granica u doba odrastanja. Opijanje dva i više puta u životu s obzirom na ranu životnu dob ispitanika ukazuje na povećani rizik koji zahtjeva određenu pozornost i zabrinutost roditelja i stručnjaka.

Uspoređujući rezultate HBSC (Health Behaviour in School anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje od 2006. godine. Hrvatska je 2014. godine bila visoko između 45 zemalja uključenih u ovo istraživanje po opijanju: u donosu na Hrvatsku učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi do 11 i 13 godina, a samo u 5 zemalja u dobi od 15 godina. Te 2014. godine trend smanjenja pijenja alkohola i opijanja među mladima zabilježen je u više zemalja. Trend smanjenja pijenja kod mladih u brojnim zemljama posljedica je efikasne implementacije više regulatornih mjera koje zabranjuju prodaju alkohola maloljetnicima, povećanje cijene alkoholnih pića, te osiguravaju okruženje bez alkohola. Kada u ožujku 2020. godine budu na raspolaganju međunarodni podaci, pitanje je hoće li ovo smanjene u opijanju koje je zabilježeno u Hrvatskoj od 2014. do 2018. godine biti dovoljno da više ne budemo među zemljama s najviše mladih koji se opijaju. Za sada (preliminarni podaci) pokazuju na ipak nešto povoljniju situaciju u 2018. godini odnosu na druge zemlje o čemu će se više govoriti na okruglom stolu.