20. svibnja 2017. – Europski dan debljine

Svake treće subote u svibnju obilježava se Europski dan debljine. Cilj obilježavanja dana debljine je podizanje svijesti o veličini problema debljine u Europi te poticanje građana na pozitivne promjene u stilu života i smanjenje tjelesne mase u svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete života.

Ove godine Europski dan debljine obilježava se u subotu 20. svibnja pod sloganom “Pobijedimo debljinu zajedno”. Cilj je ovogodišnjeg Europskog dana debljine naglasiti potrebu da se debljina prepozna kao značajan čimbenik rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Povodom obilježavanja ovog dana sve su zemlje Europe pozvane da organiziraju javnozdravstvene akcije poput zajedničkih šetnji, zabavnih utrka, besplatnih zdravstvenih pregleda te savjetovanja sa stručnjacima iz područja zdravstva. Osim toga, poziva se stručna zdravstvena zajednica, donosioci političkih odluka te udruge pacijenata da u suradnji s medijima pojačano rade na podizanju svijesti o problemu i posljedicama debljine.

Infografika

Tko je odgovoran za Europski dan debljine?

Europski dan debljine je platforma Europskog udruženja za proučavanje debljine (engl. European Association for the Study of Obesity, EASO). EASO je osnovan 1986. godine kao savez profesionalnih udruženja 32 europske zemlje koja se bavi sprečavanjem i suzbijanjem epidemije debljine. Također okuplja znanstvenike, zdravstvene djelatnike, stručnjake javnog zdravstva i pacijente. U formalnim je odnosima s Regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i utemeljitelj je EU Platforme o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i zdravlju.

Prvi Europski dan debljine održan je 22. svibnja 2010. godine u 16 zemalja Europske Unije i Europskom parlamentu u Strasbourgu pod sloganom “5-10 za zdraviju Europu”. Ovu je inicijativu osobno odobrila povjerenica EU-a za zdravstvo. U Hrvatskoj se ona obilježava od samih početaka 2010. godine, a danas se provodi u mnogim Europskim zemljama.