Sastanak Službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

simpozij_borba-protiv-ovisnostiU Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 22. studenog 2016. godine održan Simpozij u povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti i godišnji sastanak županijskih službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Nakon stručnih predavanja koja su održali prof. dr. sc. Zoran Zoričić, prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, Dragica Katalinić, dr. med., dr. sc. Ivana Pavić-Šimetin, Ivan Ćelić, dr. med., Tvrtko Pervan, dr. med. te dr. sc. Hugo Koetsier, održana je rasprava o prezentiranim temama mentalnog zdravlja i ovisnosti o drogama. Sudionici su pokazali veliki interes za sve teme, uključujući podatke o epidemiologiji, a osobito su zanimanje pokazali za nove vrste ovisnosti (kocka, internet) i nove psihoaktivne droge, budući da se o njima najmanje zna. Naglašena je potreba da se na tom području osiguraju dodatne edukacije koje bi provodili stručnjaci s iskustvom na tom području.

U drugom se dijelu sastanka odvijao godišnji sastanak svih voditelja službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Ministarstva zdravstva, Dunja Skoko-Poljak, dr. med., načelnica u Sektoru za javno zdravstvo.

Stručnjaci su raspravljali o daljnjim planovima rada, osobito u području mentalnog zdravlja, te o izvorima financiranja ovih službi. Odlučeno je da se osnuje radna skupina za problematiku mentalnog zdravlja koju će voditi prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, a članovi će biti dr. Marko Kraljević, dr. Mirjana Orban, prof. Siniša Brlas, dr. Željko Ključević, dr. Tvrtko Pervan, dr. Senka Gabud Gjurčević, dr. Karmen Jureško i dr. Davorka Gazdek. Radna će skupina nastaviti rad na planiranju daljnjeg rada službi i o tome redovito obavještavati i ostale kolege.