12. rujna – Nacionalni dan ambliopije

Novi ciklus Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti

 

Tijekom mjeseca rujna kreće novi ciklus probirnog pregleda vida četverogodišnjaka Republike Hrvatske u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece  i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Dugotrajna posljedica slabovidnosti može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a može utjecati i na promjenu svijesti o sebi, kao i na kasniji psihološki razvoj djeteta. Ako se ne izliječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta do oko 7. godine života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Svako peto dijete koje se dosad odazvalo na probirni pregled vida u okviru provođenja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti upućeno je na daljnju obradu, odnosno na kompletan oftalmološki pregled zbog mogućih problema s vidom. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka.

 

„Hrvatska je jedna od 10 zemalja u svijetu koja ima najvišu razinu oftamološke skrbi za djecu. Pravovremenim liječenjem  moguće je više od 90 % slabovidne djece izliječiti, a preostalima možemo značajno pomoći u poboljšanju vida, a time i kvalitete života“, istaknuo je ravnatelj Kliničke bolnice „Sveti Duh“ i predstojnik Klinike za očne bolesti prof.dr.sc. Mladen Bušić. „I ne zaboravimo, rano liječenje ambliopije među najučinkovitijim je postupcima ne samo u oftalmologiji, već u medicini uopće!“

 

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti u Hrvatskoj se provodi od  2016. godine, a od prošle godine po novom protokolu – pozivanjem djece na preventivne preglede pozivnim pismom s jasno istaknutim datumom, vremenom i mjestom pregleda.

Cilj Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti je smanjenje prevalencije slabovidnosti, sa dosadašnjih 8%, na manje od 1 %. To je moguće samo otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje.

12. rujna 2020., obilježava se 5. Nacionalni dan ambliopije (NaDA). Ujedno ove godine obilježavamo i tri godine postojanja nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, jedinog takvog registra u svijetu, te petu godišnjica postojanja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti i dalje se nastavlja provoditi, po obrascu pozivanja četverogodišnjaka pozivom na kućnu adresu s točno naznačenim datumom i mjestom provođenja preventivnog pregleda. Provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti odvija se u svim oftalmološkim centrima u sklopu javne zdravstvene mreže u kojima se provodi probir na ambliopiju. Prikupljanje, obradu i evaluaciju podataka Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti koordinira Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam pri Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, s ciljem jedinstvene metodologije praćenja i evaluacije.

U provedbi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti sudjeluju: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Povjerenstvo za provedbu NPPROS-a, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam te 140 oftalmoloških timova iz 70 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske koji provode preventivne preglede za djecu s navršene četiri godine.

 

Pokrovitelji ovogodišnjeg Nacionalnog dana ambliopije su: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić.

Roditelji, dovedite svoje dijete na preventivni pregled vida! Očuvajmo zdravlje naših mališana!