Cijepljenje od 12 godina

HALMED je 28.05.2021. objavio da je cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača BioNTech i Pfizer odobreno za primjenu u djece u dobi između 12 i 15 godina. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 12 i 15 godina. Cjepivo Comirnaty od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u odraslih osoba i adolescenata u dobi od 16 i više godina. Priopćenje HALMED-a može se pronaći na poveznici:

https://www.halmed.hr/Novosti-i-edukacije/Novosti/2021/Cjepivo-protiv-bolesti-COVID-19-proizvodaca-BioNTech-i-Pfizer-odobreno-za-primjenu-u-djece-u-dobi-izmedu-12-i-15-godina/2632

Sukladno Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, sada je u tijeku završetak prve faze cijepljenja i prelazak iz druge faze cijepljenja (osobne starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima) u treću fazu cijepljenja (zdrave osobe mlađe od 65 godina s prednosti određenih izloženih kolektiva). Kontinuirano se provodi cijepljenje u 2. fazi te osobe čije cijepljenje pripada drugoj fazi trebaju imati prednost u odnosu na treću fazu cijepljenja.

Druga faza podrazumijeva prioritetno cijepljenje osoba s kroničnim bolestima koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Odobravanje cjepiva proizvođača Pfizer za primjenu u djece u dobi od 12 godina nameće obavezu prednosti u cijepljenju za djecu u dobi od 12 godina koja boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje (kronični srčani, plućni, bubrežni, metabolički bolesnici, imunokompromitirani zbog terapije ili osnovne bolesti, stanja nakon splenektomije, Down sindrom itd…).

DETALJA POPIS BOLESTI I ZDRAVSTVENIH STANJA KOJA MOGU POVEĆATI RIZIK ZA TEŽE OBLIKE BOLESTI COVID-19 kako kod odraslih tako i kod djece navedena su na poveznici:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Bolesti_i_stanja_s_povecanim_rizikom_02_09_2020.pdf

Prioritetno cijepljenje posebno se odnosi na djecu u dobi od 12 i više godina kojima je uslijed narušenog zdravstvenog stanja utvrđeno sljedeće:

  • nastava na daljinu (odnosno prethodno, prije pandemije, nastava u kući)
  • pravo na pomoćnika u nastavi (ako dijete ne može biti cijepljeno, potrebno je omogućiti cijepljenje pomoćniku u nastavi)
  • smještaj ili boravak u ustanovama u socijalnoj skrbi ili specijalnim bolnicama
  • primjereni program školovanja uslijed zdravstvenog stanja koje uvećava rizik za teže oblike bolesti COVID-19
  • izuzeće od nošenja maske (mogućnost boravka u školi bez maske) uslijed zdravstvenog stanja koje uvećava rizik za teže oblike bolesti COVID-19

Djeca i mladi u dobi od 12 i više godina odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 cjepivom proizvođača Pfizer trebaju se javit nadležnom školskom liječniku u zavodu za javno zdravstvo.

Mogu se koristi i svi drugi kanali i mogućnosti prijave za cijepljenje (izabrani liječnik obiteljske medice/izabrani pedijatar, internetske stranica cijepise.zdravlje.hr, 0800 0011).