Kompleti opreme za tjelesnu aktivnost uskoro stižu u 120 osnovnih škola

Projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu, predstavljen je jučer u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu. Tom je prigodom ministar zdravlja prim. Siniša Varga izjavio kako je važno ulaganje u zdravlje budućih naraštaja, te izrazio zadovoljstvo što će osnovne škole koje nemaju sportsku dvoranu dobiti mogućnost da provode tjelesnu i zdravstvenu kulturu unatoč činjenici što nemaju adekvatne prostorne i tehničke uvjete. „U nedostatku infrastrukture, ovo je mali korak, ali korak koji dolazi u vrijeme odrastanja mališana i svakako ih može potaknuti da razvijaju motoričke sposobnosti, koordinaciju, uče se snalažljivosti te sposobnosti brzog reagiranja i tako otkriju svoje skrivene talente te stvaraju navike za bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću“, rekao je ministar Varga.

Kako je prisutnima objasnila idejna začetnica projekta, dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, riječ je o 120 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj koje nemaju adekvatne prostorne uvjete za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, a za njih je nabavljeno isto toliko kompleta didaktičke opreme. Investicija je vrijedna oko milijun kuna. Projekt je dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a osmislili su ga Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja.

„Svaka inicijativa koja pomaže našim mališanima da odrastu u sretnije i zdravije mlade ljude za nas je više od poticaja – to je nešto čemu svi moramo težiti. Projekt Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece pomoći će daljnjem promicanju zdravlja od najranije dobi i drago nam je da su to ravnatelji osnovnih škola prepoznali. Prvi Poligoni u osnovne škole dolaze već ovaj mjesec“, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Tamara Poljičanin.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje potpisali su sporazum o suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji obuhvaća implementaciju i edukaciju školskih timova u školama u kojima će se program provoditi.

Kronične nezarazne bolesti vodeći su uzrok oboljenja i smrtnosti stanovništva srednje i starije dobi od kojih danas u Hrvatskoj umire čak 90 posto ljudi. Glavni rizici za nastanak tih bolesti su prekomjerna tjelesna masa i nedovoljna tjelesna aktivnost, a njihov je razvoj moguće spriječiti zdravim životnim navikama, među kojima istaknuto mjesto ima redovita tjelesna aktivnost, zbog čega je, kako je naglasio ministar Varga, upravo u osnovnim školama važno prepoznati mogućnost rane intervencije u sprečavanju kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi.