Održana je simulacijska vježba pripravnosti u slučaju sumnje na zarazu virusom ebole

“Vježbom smo dokazali da smo spremni za ebolu i za tu malu vjerojatnost da ona dođe u Hrvatsku”, izjavio je ministar zdravlja prim. Siniša Varga nakon završetka danas izvedene simulacijske vježbe pripravnosti u slučaju sumnje na zarazu virusom ebole.

Pokazna vježba pripravnosti zbrinjavanja putnika za kojeg se sumnja da je zaražen virusom ebole održana je u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso kako bi se provjerilo jesu li sve službe spremne da bi se u slučaju potrebe izbjegao i najmanji rizik od širenja zaraze. Inicijator i organizator vježbe bilo je Ministarstvo zdravlja, a vježbu je vodio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U vježbi su sudjelovali djelatnici Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, policijski službenici na graničnom prijelazu, djelatnici Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Cilj vježbe bio je provjeriti kako zdravstvene službe štite javnost odnosno imaju li planiran, pripremljen i uvježban odgovor na pojavu zaraze virusom ebole. Važno je naglasiti da se vježbom nije provjeravalo pružanje uobičajenih, svakodnevnih zdravstvenih usluga koje se obavljaju rutinski, već  postupanje kod specifičnog, incidentnog slučaja, poput eventualne zaraze ebolom.

U Međunarodnu zračnu luku Pleso, prema scenariju vježbe, sletio je zrakoplov iz Frankfurta, u kojem je bio putnik pod sumnjom da je zaražen virusom ebole. Dolazeći na šalter provjere putovnica, putnik se policijskom službeniku požalio na slabost i osjećaj da ima povišenu temperaturu. Policijski službenik, nakon što je utvrdio da je putnik stigao preko Frankfurta iz Liberije, gdje je boravio posljednja tri mjeseca,  o „sumnjivom“ putniku odmah je obavijestio državnog sanitarnog inspektora koji je, odjeven u osobnu zaštitnu opremu, smjestio putnika u odvojenu prostoriju, bez kontakta s drugim putnicima i osobljem. Pozvan je dežurni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji je indicirao hitan prijevoz kolima hitne pomoći u Kliniku za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“, gdje je putnik bio podvrgnut medicinskom tretmanu kako bi se utvrdilo je li ili nije zaražen virusom ebole.  Od aerodroma u Velikoj Gorici do bolnice osoba je u vozilu hitne pomoći prevezena u pratnji policije za desetak minuta. „Po dolasku u bolnicu, osobu sa sumnjom na ebolu dočekuju liječnik i sestra koji su adekvatno pripremljeni te su u zaštitnoj odjeći koja u potpunosti prekriva njihovo tijelo, kako bi se minimalizirala opasnost“, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ prof. Adriana Vince. Osoba se iz kola hitne pomoći osobnim liftom prevozi u izolacijsku jedinicu, gdje se obavlja medicinski pregled, uzimaju vitalni parametri te uzorak krvi šalje na testiranje.

Za to vrijeme, na aerodromu su pod nadzor policije i epidemiologa, koji će s njima obaviti razgovore, stavljeni  i ostali putnici iz aviona, koji će, bude li potrebno, idućih 21 dan provesti pod pasivnim nadzorom te će se pratiti njihovo zdravstveno stanje. O svemu se odmah obavještavaju i druge zemlje te međunarodne institucije.  “Ako je epidemiolog postavio sumnju da bi to mogla biti ebola, putnika tada tretiramo kao da se radi o eboli dok se ne dokaže suprotno”, pojasnila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je kako je Hrvatska slabo migracijska zemlja pa je i mala vjerojatnost da netko zaražen dođe u Hrvatsku, te ocijenio  kako je današnja vježba pokazala da su u slučaju potrebe svi dijelovi sustava spremni – od granične policije, granične sanitarne inspekcije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, hitne pomoći do djelatnika Klinike za infektivne bolesti, kao i da se primjenjuju svi međunarodni zdravstveni standardi i protokoli kako bi se, u slučaju zaraze, smanjio rizik od ebole za druge osobe kao i opasnost za zdravstveno osoblje.

Vježbe zbrinjavanja osoba pod sumnjom na zarazu virusom ebole nastavit će se i u drugim hrvatskim gradovima gdje postoje zračne luke i gdje se bilježi pojačani ulazak stranaca u zemlju.

 

 

Tagovi