Ebola – informacije za putnike

 

Revidirano 17.7.2015.

Što je ebola?

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.
Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima, kod kojih je virusna nukleinska kiselina detektirana i do 193 dana nakon njihovog potpunog oporavka od bolesti. Stoga stvarna vjerojatnost prijenosa virusa ebole spolnim putem od strane osobe koja je preboljela ebolu nije poznata.
Bolest se može dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.
Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.
Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.
Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetre i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im prestane raditi više organa.
Ne postoji cijepljenje protiv ebole niti specifično liječenje od bolesti.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći?

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste putovali tamo, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama osoba oboljelih od ebole, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima koji su se potpuno opravili od ebola virusne bolesti.
Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti (povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proljev, glavobolja, grlobolja…..).
Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.
Komarci ne prenose virus ebole.
Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole. Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Epidemija ebole u 2014. i 2015.

Nakon izbijanja epidemije ebole u Gvineji, epidemija se proširila na Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju. Ostale zemlje u kojima su zabilježeni inicijalni slučajevi ili lokalizirani prijenos ebole su Sengal, Mali, SAD, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija te u navedenim zemljama trenutnom nema rizika od zaražavanja ebolom .
Iako je SZO 9.5.2015. godine proglasila kraj epidemije ebola virusne bolesti i u Liberiji, u toj zemlji je krajem lipnja registrirana manja epidemija ebole s ukupno 6 oboljelih i 2 umrle osobe. Istraživanje izvora ove epidemije je u tijeku.
Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da je do 14.srpnja 2015. na području Gvineje, Liberije i Sijera Leonea oboljelo 26 724 ljudi, od kojih 11 065 sa smrtnim ishodom.
Trenutno postoji rizik od zaražavanja ebolom u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, pa se u Hrvatskoj za sve putnike povratnike iz ove tri zemlje provode mjere zdravstvenog nadzora u trajanju od 21 dan.
Sljedeće informacije namijenjene su putnicima koji putuju u zaražena područja ili se vraćaju iz njih:

Savjeti osobama koje putuju u Gvineju, Sijera Leone ili Liberiju
Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze:
• Izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani.
• Redovito održavajte higijenu ruku pranjem sapunom i tekućom vodom i/ili antisepticima.
• Izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama (živim ili uginulim) i nemojte jesti meso divljih životinja.
• Izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.
• Izbjegavajte mjesta na kojima su naseljeni šišmiši kao što su špilje, skloništa ili rudnici.
Rizik za zdravlje putnika koji putuju poslovno i turistički u te zemlje bi se znatno povisio u slučaju da osoba iz bilo kojeg razloga bude hospitalizirana, jer trenutno u bolnicama postoji rizik od dolaska u kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelih od ebole.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz Gvineje , Sijera Leonea ili Liberiju
Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dužni ste javiti se graničnom sanitarnom inspektoru.
Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen ako niste bili u bolnici u tim zemljama i ako niste sudjelovali u zbrinjavanju oboljelih od ebole.
Međutim:
Ako razvijete povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjiva krvarenja i tešku glavobolju) unutar tri tjedna nakon povratka iz zemalja u kojima je epidemija ebole,
ili ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s bolesnicima koji su se oporavili od ebole, obavezno je da:
• Odmah potražite liječničku pomoć i napomenete gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze virusom ebole ili nekom drugom bolešću, poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da zahvaćene zemlje na izlasku iz tih zemalja provode screening preglede svih osoba sa simptomima koji odgovaraju eboli te da osobe oboljele od ebole kao i sve osobe koje su bile s njima u kontaktu ne odlaze na međunarodna putovanja.

European Commission: Outbreak of Ebola Virus Disease in Western Africa