Priopćenje za javnost – Prvi laboratorijski potvrđeni slučajevi gripe u Hrvatskoj

U srijedu, 28. studenog potvrđen je virus gripe u uzorcima četvero bolesnika u Nacionalnom referentnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Virus gripe tipa A potvrđen je u uzorcima dvaju bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Opće bolnice Zabok i u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nemamo dojava o grupiranju gripe u stanovništvu.

Prema najnovijem izvještaju Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU-a se također bilježe samo pojedinačni, sporadični slučajevi. U uzorcima osoba koje su se javile liječnicima zbog simptoma gripe u Europi detektirani su i virus gripe tipa A i virus gripe tipa B. Aktivnost gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, niska je u čitavoj Europi kako je prikazano na karti niže.

Slika 1. Aktivnost gripe u Europi

 

U Nacionalnim centrima Svjetske zdravstvene organizacije iz 114 zemalja, područja i teritorija koji proslijeđuju svoje podatke u FluNet Svjetske zdravstvene organizacije u razdoblju od 29. listopada do 11. studenog 2018. godine u uzorcima u kojima je potvrđen virus gripe, u većini (88,4 %)je utvrđen virus gripe A, a u manjem postotku (11,6 %) virus gripe B.

Cijepljenje protiv gripe se i nadalje preporučuje. Cijepiti se možete u ordinacijama liječnika obiteljske medicine te u zavodima za javno zdravstvo uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo.