Održan skup o antimikrobnoj rezistenciji u sklopu projekta EU – JAMRAI

U Sisku je, 7.5.2019. god., održan stručni skup pod naslovom :„Antimikrobna rezistencija i infekcije uzrokovane rezistentnim mikroorganizmima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u RH“. Obuhvaćena su tri stručna predavanja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod sljedećim naslovima:

1.„Antimikrobna rezistencija i infekcije uzrokovane rezistentnim mikroorganizmima – pristup „Jedno zdravlje ” (engl. OneHealth)“ ;

2.„Primjena mikrobioloških smjernica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i antimikrobna rezistencija u RH“;

3.„Potrošnja i propisivanje antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – betalaktamski antibiotici“.

Inicijativa za održavanjem stručnog skupa o AMR, krenula je nakon neformalnih razgovora i lijepih iskustava iz dugogodišnje uspješne suradnje između laboratorija za mikrobiologiju ZZJZ Sisačko – moslavačke županije i laboratorija HZJZ-a. Područje koje radionica obuhvatila je problem antimikrobne rezistencije (AMR), a održan je u cilju što bolje interdisciplinarne suradnje epidemiologa, mikrobiologa, liječnika u humanoj i veterinarskoj

medicini, te boljeg praćenja AMR i infekcija uzrokovanim rezistentnim mikroorganizmima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ciljna populacija kojoj je radionica bila namijenjena su upravo liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji se svakodnevno susreću s navedenim problemom.

AMR je i globalni problem, koji prepoznaje Svjetska zdravstvene organizacija ali i Europska komisija, te je održavanje ovakvih radionica neophodno u cilju što bolje interdisciplinarne suradnje i proširivanja znanja o AMR. Obzirom da je HZJZ sudionik Projekta „Jedno zdravlje – Zajednička akcija protiv antimikrobne rezistencije i infekcija povezanim s rezistentnim mikroorganizmima (Joint action AMR &HCAI)“, tijekom skupa prikazani su prvi rezultati projekta o potrošnji antimikrobnih lijekova za 3 tromjesečna razdoblja 2018. godine. Skupu su prisustvovali kolege iz Opće i obiteljske medicine, mikrobiolozi, laboratorijski djelatnici i infektolozi, te je bodovan od strane Hrvatske liječničke komore.

 

 

Više o projektu EU – JAMRAI pročitajte ovdje.