Svjetski dan nepušenja 2021.

Danas, 31. svibnja, obilježava se Svjetski dan nepušenja, a ujedno je i posljednji dan Europskog tjedna borbe protiv raka.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) još 1987. godine. Svake godine u fokusu je određena tema vezana za štetnost duhanskih proizvoda, važnost prestanka pušenja ili utjecaj duhanskih proizvoda na određene bolesti i stanja.

Ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom „Commit to quit“ („Obveži se na prestanak (pušenja)“), a za cilj ima potaknuti što više ljudi da uistinu prestanu pušiti te im ponuditi korisne alate i savjete kako dugoročno izdržati bez duhanskih proizvoda. Kampanjom se nastoji informirati javnost o opasnostima korištenja duhana, poslovnoj praksi duhanskih tvrtki, aktivnostima SZO u borbi protiv epidemije duhana i o tome što svaki pojedinac diljem svijeta može učiniti kako bi zatražio svoje pravo na zdravlje i zdrav život te zaštitio buduće generacije.

Pušenje je opasna i teška ovisnost koja uzrokuje brojne probleme. Rizični je čimbenik za nastanak brojnih kroničnih bolesti – od kardiovaskularnih, preko plućnih bolesti pa sve do karcinoma.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od posljedica pasivnog pušenja. Danas puši oko 39% muškaraca i 9% žena. Najviše stope pušenja trenutno su u Europi (26%), a procjenjuje se pad od samo 2% do 2025. ako se ne poduzmu hitne mjere. U svijetu je trenutno oko 1,3 milijarde pušača, a od kojih njih više od 70% nema pristup adekvatnim alatima i informacijama ključnima za uspješan prestanak pušenja. Ovaj jaz u pristupu uslugama prestanka još se više pogoršava u posljednjih godinu dana jer je većina zdravstvenih djelatnika mobilizirana za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Važno je napomenuti kako pušači imaju čak 40 – 50% veći rizik od razvoja teških simptoma i smrti od virusa COVID-19. Jedini način zaštite vlastitog i zdravlja svojih bližnjih je prestanak pušenja!

Koje su prednosti prestanka pušenja?

Prednosti prestanka pušenja su brojne, a neke su vidljive gotovo odmah:

  • U prvih 20 minuta bez cigarete snižava se puls i krvni tlak
  • Unutar 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi dolazi na razine normale
  • Između 2 i 12 tjedana od prestanka pušenja cirkulacija se poboljšava i kapacitet pluća se povećava
  • Između 1 i 9 mjeseci od prestanka pušenja kašalj i kratkoća daha se smanjuju
  • Nakon 1 godine od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca otprilike je upola manji od rizika pušača
  • Nakon 5 do 15 godina od prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjuje se na razinu rizika kod nepušača
  • 10 godina od prestanka pušenja rizik od raka pluća smanjuje se za otprilike pola rizika kojeg imaju pušači te se smanjuje rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, vrata maternice i gušterače
  • 15 godina od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca jednak je riziku kod nepušača.

Korisni savjeti

Najčešću prepreku u prestanku pušenja većini pušača predstavljaju situacije poput ispijanja kave, druženja s drugim pušačima, pauze na poslu i slične prilike u kojima su navikli zapaliti cigaretu.

Ovo su četiri jednostavna savjeta koja mogu pomoći u suzbijanju želje za cigaretom:

1.       Odgoda: Odgodite što duže prije nego što ćete popustiti svom porivu.

2.       Duboko disanje: Udahnite duboko 10 puta kako biste se opustili dok poriv ne prođe.

3.       Pijte vodu: Pijenje vode zdrava je alternativa pušenju.

4.       Radite nešto što će vam odvući pažnju: Istuširajte se, čitajte, otiđite u šetnju, slušajte glazbu.

I zapamtite: kod pušenja, oni koji prestanu su uvijek pobjednici!

#quittersarewinners

Korisne alate za prestanak pušenja možete pronaći ovdje.